Επί ποδός πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας μετά τη σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 χθες το βράδυ στην Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.
Δεκάδες μετασεισμοί μικρής έντασης καταγράφηκαν έως το πρωί. «Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημείωσε ότι από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για τυχόν ρωγμές.
Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια».
Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τσελέντης: Μεγάλη πιθανότητα να ήταν ο κύριος σεισμός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό πέντε Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας.
Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ.Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα επειδή το ρήγμα ήταν οριζόντιο με κατεύθυνση στην Αττική. Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς. «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άγνωστο ρήγμα;
Ωστόσο χθες το βράδυ οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι καθώς στο σημείο αυτό δεν υπάρχει ένα εμφανές ρήγμα και πρόκειται ουσιαστικά για μια περιοχή «αχαρτογράφητη».
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είχε δηλώσει ότι «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του φαινομένου. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι δεν θα σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».
Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε, και «το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».