Κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ)
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο: Πάνω από 555 σεισμοί
Από τις 28 Ιανουαρίου, το νησί της Σαντορίνης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αναφέρει σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.
Since January 28th, the island of Santorini has experienced a significant increase in seismic activity. More than 555 earthquakes with magnitudes up to 5 have been recorded. These earthquakes are concentrated about 25 kilometers northeast of Santorini. pic.twitter.com/DZXH0QVpkw
— EMSC (@LastQuake) February 3, 2025
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Αμοργό - Κατολισθήσεις στην Σαντορίνη
Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με αποτέλεσμα αυξημένη να είναι η κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς πολλοί κάτοικοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το νησί.
Μάλιστα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Ίου, Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες γύρω από το νησί.
Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
🆘 Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων #Ίου #Αμοργού #Θήρας & #Ανάφης.
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpolice
ℹ️ https://t.co/G3JextVcbI
Νωρίτερα, ήχησε 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης, προειδοποιώντας τους για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας και επισημαίνοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
Αναλυτικά το μήνυμα 112:
«Επείγουσα ειδοποίηση / Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 3/12/25 12:00
Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
🆘 Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο #Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpolice
ℹ️…
Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη λόγω των ισχυρών σεισμών:
#SONDAKİKA
— JournoTurk (@journoturk) February 3, 2025
Deprem olacağı endişesi yaşanan Santorini Adası’nda kayaların dağlardan yuvarlanmaya başladığı anlar görüntülere yansıdı #Santorini #Yunanistan #deprem pic.twitter.com/7wXsJoDFu3
Ege Denizi'ndeki depremler sonrası, Yunanistan'ın popüler turistik adası Santorini'de kayalar düşmeye başladı. pic.twitter.com/gy86HsCC6z
— izmirgibiyiz 🇹🇷 (@izmirgibiyiz) February 3, 2025
Όλο και περισσότερες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ
Περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 12 από αυτές τις δονήσεις ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, τονίζουν η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει ίσως και εβδομάδες, ενώ η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 6 βαθμών είναι πολύ μικρή.
Νέα σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.07 περίπου 25 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:05, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σεισμός σημειώθηκε και νωρίτερα στις 14:17 στην Αμοργό έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Προ ολίγου, σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13:50 στην Αμοργό έντασης 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Προηγουμένως, σεισμός εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Ανάφη έντασης 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Επίσης, στις 11:29 στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Ανάφη, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν ξεπεράσει τις 400, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι μιρκοί που δεν μπορούν να αναλυθούν.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι οι σεισμοί ηφαιστειακής είναι τεκτονικής προέλευσης, δηλαδή έχουν σχέση με τα σεισμικά ρήγματα. Θα μπορούσαν δηλαδή να συμβούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας αυτοί οι σεισμοί, με αυτά τα χαρακτηριστικά, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας που δεν είναι γεωγραφικά κοντά ηφαιστειακά κέντρα. Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών».
«Υπάρχει ο σεισμός του 1956, που είναι ο μεγαλύτερος που έγινε στον ελλαδικό χώρο σε όλο τον τελευταίο αιώνα, με μέγεθος 7,7, ο οποίος δημιούργησε και ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Το ρήγμα λοιπόν αυτό έχει ένα μήκος περίπου 100 με 120 χιλιόμετρα. Το νότιο τμήμα αυτού του ρήγματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει τώρα ενεργοποιηθεί, το οποίο όμως έχει ένα ενεργοποιημένο μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα. Δεν έχουμε ένδειξη ότι θα ενεργοποιηθεί όλο το ρήγμα. Υπάρχει όμως σημαντικό σεισμικό δυναμικό να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ρήγματος. Γι αυτό λέμε ότι μπορεί να φτάσουμε και το μέγεθος 6. Είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα»,σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής.
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας - Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:26 το πρωί της Δευτέρας (03/02) στην Αμοργό και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο τρίγωνο ανάμεσα σε Αμοργό, Σαντορίνη και Ανάφη.
Ενώ, σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:10, σε απόσταση 234 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Παράλληλα, σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:42, σε απόσταση 236 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αμοργό στις 9:36, σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μάλιστα, άλλες δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07:35 και 07:48), αμφότερες εντάσεως 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Ανάφη.
Επίσης, σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις 6 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα καταγράφηκε δόνηση 3,6 Ρίχτερ. Στις 6:20 ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν 3,9 Ρίχτερ και στις 6:39 ένιωσαν σεισμό 3,3 Ρίχτερ.
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Σημειώνεται ότι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης το πρωί της Δευτέρας δήλωσε ότι το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας απομακρύνεται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του. Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ.
Με αφορμή τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Δευτέρας (03/02) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Κυκλάδων και έχει κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες.
«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.
Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής. Υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».
Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου απο τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.
Ακόμη, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Η σεισμική δραστηριότητα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίστηκε. Μετά τον σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ακολούθησαν δεκάδες ακόμα δονήσεις με τη μεγαλύτερη, έντασης 3,9 Ρίχτερ, να σημειώνεται λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.
Υπενθυμίζεται ότι, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας στα ανοιχτά της Σαντορίνης ακολούθησε ακόμα ένας στα 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.
🔔#Earthquake (#σεισμός) M3.7 occurred 28 km NE of #Firá (#Greece) 22 min ago (local time 01:58:31). More info at:
— EMSC (@LastQuake) February 3, 2025
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/AObPo62gCM
🖥https://t.co/2YslgccwFb pic.twitter.com/m0BeodnaAS
Διεπιστημονική επιτροπή από το πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων
Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων συγκροτήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έπειτα από σχετική απόφαση του πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου, με αφορμή τη σεισμικότητα της Σαντορίνης και τις επιστημονικές ανησυχίες που έχουν προκύψει.
Η ομάδα, της οποίας συντονιστής είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, θα είναι επιφορτισμένη να εστιάσει στη μελέτη και διαχείριση σεισμικών κινδύνων, παρέχοντας τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.
Αναυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, οι στόχοι της Διεπιστημονικής Επιτροπής θα είναι οι εξής:
- η προώθηση της έρευνας και στα τρία στάδια διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προτάσεων,
- η ανάλυση-εκτίμηση κινδύνων, η εκτίμηση τρωτότητας δομών και υποδομών και η εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων,
- ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η οργάνωση για τη διαχείριση των καταστροφών σε κάθε επίπεδο διοίκησης,
- ο επιχειρησιακός συντονισμός εθνικών και διεθνών αποστολών σε περιοχές, που επλήγησαν από καταστροφές,
- η εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων καταστροφών και
- η προαγωγή της ενημερότητας των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και διαχείρισης τους, μέσω εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων σχετικών δράσεων.
Σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός
Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο
Στη Σαντορίνη μεταβαίνει, τη Δευτέρα, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, με γιατρό, διασώστες, ασθενοφόρο και ειδικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται, αν παραστεί ανάγκη. Στην Αμοργό και την ΄Ιο θα βρεθούν ασθενοφόρα με διασώστες, για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΕΚΑΒ, στα δύο νησιά
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στα τρία νησιά, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
2. Την Κυριακή μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκαφών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση της Σαντορίνης, ενώ τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους του νησιού που προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Κλιμάκια διασωστών και γιατρών, μεταβαίνουν σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, για τον ενδεχόμενο επιπτώσεων από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών. Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το neasantorinis.gr. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.