Το επίσημο όνομα του πρώτου παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα είναι University of Nicosia και να λειτουργήσει Ιατρική σχολή, ενώ οι εγκαταστάσεις του προβλέπεται να είναι στο Ελληνικό.
Η ίδρυσή του θα προέλθει από τη συνεργασία του ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Κύπρο του Ομίλου EDEX και της επιχείρησης HHG συμφερόντων του CVC Capital που είναι ο ιδιοκτήτης των νοσοκομείων Υγεία και Μετροπόλιταν και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης νοσοκομείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι έχουν αγοράσει ήδη έκταση στο Ελληνικό επιφάνειας άνω των 8.000 τ.μ. όπου θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει, βάσει τα όσα γνωστοποίησαν οι δύο εταίροι στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού η Vanes Limited θα διαθέτει την έκταση για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές της UNGBM. Στο Ελληνικό δηλαδή θα γίνει το κάμπους της πρώτης μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα.
Η λειτουργία της ιατρικής σχολής και το ξεκίνημα των μαθημάτων εξαρτάται από το πότε θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα πολλοί Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
«Όραμά μου η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξή του που έδωσε το πρωί στο ΣΚΑΙ και στα πανεπιστήμια τονίζοντας για τις καταλήψεις πως αποτελούν μία παράνομη πράξη.
«Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», ανέφερε.
Στη συνέχεια τόνισε: «Το όραμά μου είναι η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο. Έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους για προβοκάτσια να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο από ότι είναι.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του επόμενου μήνα. Η αποφασιστικότητα λοιπόν της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν στη λογική ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο σημαίνει πλήρης αποκοπή από την πραγματικότητα και την αγορά».
«Πολύ σωστή μεταρρύθμιση η ελάχιστη βάση εισαγωγής, βάζει φρένο στον αριθμό των ατόμων που εισάγονται. Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να πάνε στις χώρες του Κόλπου και να μην έρθουν στην Ελλάδα; Είμαι σίγουρος ότι κάποια μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα», σημείωσε.