Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θήρας - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Eurokinissi/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Eurokinissi/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θήρας - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στην απόφαση ο Δήμος Θήρας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέληξε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη (06/02), λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου».

Στη Σαντορίνη έφτασαν λίγο μετά τις 16.00 οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Παράλληλα 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού.

Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ

Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

Από με τη μεριά του, πάντως, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι  απομακρύνεται το σενάριο σεισμικής δόνησης άνω των 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Πέμπτη (06/02) στην ΕΡΤ ανέφερε: «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς, (6,1 6,2) και ενισχύεται το σενάριο - στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω - για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως, από 6, δηλαδή (5,9, 5,8), υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.

Με αυτόν τον σεισμό λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτό τον σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς.

Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί, λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση (…)».

Ενώ στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Όσον αφορά τα κτίρια δεν υφίστανται καμία καταπόνηση, διότι η καταπόνηση που υφίστανται είναι μέσα στην πλαστική παραμόρφωση, όπως λέμε. Δηλαδή δεν έχουμε θραύσεις και άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στα κτίρια με αυτούς τους σεισμούς».

Αναφορικά τώρα με το αν υπάρχει θέμα με τα υπόσκαφα κτήρια στην Καλντέρα, ο κ. Λέκκας επισήμανε «Είναι πολύ ανθεκτικές κατασκευές, άσχετα βέβαια αν είναι υπόσκαφα τώρα-είναι πρώτα σε ζήτηση από άποψη τουριστική. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες είναι. Παλιά τα υπόσκαφα, δηλαδή πριν την τουριστική ανάπτυξη, ήταν πολύ ασφαλείς κατασκευές. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε πώς διατάσσονται τα υπόσκαφα (…).

Βέβαια, τα κτίρια της Καλντέρας θα έχουν κάποιο πρόβλημα σε ένα σενάριο ακραίο. Επίσης, ανέπτυξαν χθες και τις πέντε περιοχές που θα έχουμε κατολισθήσεις. Σε αυτές τις περιοχές, λοιπόν, εκτελούνται ειδικές δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφενός και αφετέρου να κάνουμε κάποιες δράσεις προληπτικές που να μας επιτρέψουν να μην έχουμε μεγάλη έκθεση των επισκεπτών, δηλαδή να μην πάνε οι επισκέπτες σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κατολίσθηση».

Σχετικά έπειτα με το ζήτημα που αφορά την πρόταση για κλειστά σχολεία σημείωσε: «Για τα σχολεία, η πρόταση και των δύο επιτροπών της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου έχει διατυπωθεί την περασμένη Κυριακή που είχαμε κάνει συνεδρίαση και κάνουμε κάθε μέρα συνεδρίαση. Διατυπώθηκε αυτή η πρόταση να είναι μέχρι την Παρασκευή.

Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε μέρα και εάν γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχουμε υψηλότερο κίνδυνο, συνεδριάζουμε μέσα σε δέκα λεπτά για να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο και να δώσουμε τις πληροφορίες στην πολιτεία. Έχουμε πει ότι τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις πάρουμε το Σάββατο το πρωί στις 9 (…)».

Τέλος, όσον αφορά το τι ισχύει και για τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, εκτός της Σαντορίνης, όπως για παράδειγμα την Αμοργό, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, έδωσε την παρακάτω απάντηση «Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς τη Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού. Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη.

Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι εχθές το βράδυ στις 9 ο Δήμαρχος Νάξου έκανε μία σύσκεψη όλων των φορέων που είναι στον Δήμο του, που έχει τα μικρά νησιά, τα Κουφονήσια κτλ και εκεί τους ανέπτυξα ότι ο Δήμος Νάξου μαζί με τα νησιά τα υπόλοιπα δεν έχουν κίνδυνο. Οι επιταχύνσεις, δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρές, σχεδόν μηδενικές.

Όπως και στη Σαντορίνη μια παράμετρος είναι ότι οι επιταχύνσεις είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν βλάβες. Δηλαδή είναι στο 0,2%. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι με αυτά τα φαινόμενα έτσι όπως εξελίσσονται δεν κινδυνεύουν και η Ανάφη και Ίος και πολύ περισσότερο βεβαίως η Νάξος και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».

Σαντορίνη: Αισιόδοξοι οι σεισμολόγοι - «Οδεύουμε προς σταθεροποίηση»

Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

Από τη μεριά τους, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές. Παρότι την Τετάρτη (05/02) σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός, κλίμακας 5,2 ρίχτερ, οι ειδικοί αρχίζουν σιγά σιγά να διακρίνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, κρατώντας φυσικά σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα ανοιχτά. 

Β. Καραστάθης: Έχουμε μπει σε μια φάση πιο σταθερή

Eurokiniaai/Κώστας Τζούμας

Αρχικά, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή».

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Πέμπτη (06/02) στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Όλο το 2023 είχαμε 64 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Το 2024 ήταν 90. Μέσα σε 4 ημέρες οι αναλυτές αναλύουν τη σεισμικότητα μιας χρονιάς».

Και συνέχισε: «Το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις, δεν αλλάζει την εικόνα. Μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και από εκεί και πέρα δεν πάμε καθόλου. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροαποκλίσεις.

Το 5,2 εντάσσεται στο αναμενόμενο εύρος, σε ένα σμήνος, άρα δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτό το σεισμικό γεγονός ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο μέσα στην όλη ακολουθία. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ήταν 5,4», υπογράμμισε ο κ. Καραστάθης, για να συμπληρώσει:

«Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή. Βεβαίως, υπάρχει αισιοδοξία. Για να φτάσεις στην αποκλιμάκωση, πρέπει να περάσεις από μια σταθερή φάση. Πριν από μερικές μέρες βλέπαμε τη σεισμικότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε κάποια μεγάλη σταθερότητα. Για να καταλάβετε, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4. Αυτήν τη στιγμή το αισιόδοξο σημείο είναι ότι δεν έχουμε περαιτέρω ένταση».

Παράλληλα, σημείωσε πως η περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση είναι σε καλή απόσταση από τα νησιά, για να μην πληγούν οι υποδομές. «Για να γίνει τσουνάμι, συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται υποθαλάσσιοι, αλλά δεν κάνουν τσουνάμι. Δεν ξέρουμε ακριβώς και για το τσουνάμι του 1956 με ποιον μηχανισμό δημιουργήθηκε. Ο κάθε σεισμός σε κάθε περίπτωση είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο».

«Θα περάσει η κρίση και όλα θα επανέλθουν. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ξανά το ίδιο λαμπερό που ήταν πάντα στη Σαντορίνη και να σας πω ότι ενδέχεται τότε να είμαι εκεί όχι για δουλειά, αλλά για διακοπές», κατέληξε.

Θ. Γκάνας για σεισμική δραστηριότητα: Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση

Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

Αισιόδοξος ότι το «καλό σενάριο», αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς παραμένει και το επικρατέστερο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στις Κυκλάδες, εμφανίστηκε και ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Πέμπτη (06/02) στην ΕΡΤ ανέφερε: «Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο».

Και συνέχισε αναφέροντας: «Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση, η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».

Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5, και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει και με ένα 5,3 γιατί είναι μια εξέλιξη πολύ δυναμική, όπως ρέει όλη αυτή η σμηνοσειρά, η γέννηση της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από την καλντέρα της Σαντορίνης προς το Κολούμπο και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Έχει φτάσει στην Άνυδρο. Εκεί φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα, διότι υπάρχει ένας φλοιός εκεί, ο οποίος δεν έχει τάσεις υπολειπόμενες για να δώσει σεισμούς, διότι υπήρχε εκεί στην περιοχή ο μεγάλος σεισμός του 1956.

Άρα έχει εντός εισαγωγικών, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αδειάσει, οπότε έχει παραμείνει εκεί. Είναι σαν ένα φράγμα φανταστείτε που έχει σταματήσει πλέον αυτή τη ροή και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα. Αυτά τα ρήγματα μπορεί να είναι μικρότερα ρήγματα. Δίνουν 4,5, 5,1. Αυτό θα συνεχιστεί.

Θα δούμε να σταθεροποιείται, εγώ εκτιμώ ότι θα πάρει μια δυο εβδομάδες οπωσδήποτε μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Σχετικά με τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ανέφερε ότι «είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και την υπόλοιπη σμηνοσειρά, δηλαδή κοντά στη νησίδα Άνυδρος. Αυτός ο σεισμός προκαλεί αρκετούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή. Έτσι εξηγείται αυτό το ξέσπασμα πολλών σεισμών με μέγεθος 4, 4,,4,5, το οποίο σημειώνεται μέχρι και τώρα».

Πρόσθεσε ότι «Έχουμε πάρει δεδομένα από το εθνικό δίκτυο του Κτηματολογίου, το Hepos, το οποίο μας τα διέθεσε για επιστημονική έρευνα και από τα οποία βρήκαμε ότι η παραμόρφωση η οποία υπάρχει στην περιοχή των νοτίων Κυκλάδων εστιάζεται μόνο στην Καλντέρα. Έχουμε αναλύσει τα δεδομένα από τη Σαντορίνη, από την Ίο, από την Αμοργό, από τη Νάξο και από τη Φολέγανδρο και δεν βρήκαμε καμία μα καμία απόκλιση από την ηρεμία».