Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί σχολικό εκφοβισμό, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά, τα οποία διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.
Η έρευνα, η οποία συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023. Και έδειξε:
Ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό
- Ένα στα έξι παιδιά, σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο γεωγραφικών περιφερειών και σχολικών βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους
- Στο σύνολό τους, τα παιδιά (ποσοστό 100%) απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να απευθυνθούν για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή.
«Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά» επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, αναλύοντας τα συμπεράσματα της έρευνας.
«Όταν πεθάνει ένα παιδί, θα είναι αργά», επισημαίνει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σχολιάζοντας ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα στη ζωή παιδιών, σε όλη την Ελλάδα και παραθέτει ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, οι οποίες καταγράφηκαν, πρόσφατα:
«Δεκαπεντάχρονη βασανίζει 13χρονο και το βιντεοσκοπούν έξω από σχολείο»
«Συμμορίες 15χρονων επιτίθενται σε συνομηλίκους, που οδηγούνται στο νοσοκομείο»
«Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από συμμαθητές του που φώναζαν ‘‘Σκοτώστε τον’’»
«Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο»
Πρόκειται για περιστατικά συνεχή και, εκθετικά, βίαια, που απειλούν ακόμη και τη ζωή των παιδιών. «Η φρικαλεότητα του φαινομένου του Bullying απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαία ταχύτητα», σχολιάζουν οι επιστήμονες.
Η έρευνα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έγινε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
«Τα παιδιά που ασκούν Bullying, δε γεννιούνται, γίνονται. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή των παιδιών, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους φόβους τους. Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί που του ασκούν Bullying, σε κάθε παιδί που το παρατηρεί και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, αλλά ακόμα και σε κάθε παιδί που ασκεί», τονίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και παραθέτει τις τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος.
Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056