Σε λειτουργία τέθηκε το Safe Youth, το Panic Button για την προστασία των ανηλίκων από περιστατικά σχολικής βίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ παρουσίασαν τη νέα αυτή εφαρμογή, που στόχο έχει τη μείωση των κρουσμάτων βίας στα σχολεία.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στη βία των ανηλίκων
Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής Safe Youth ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η πολιτεία δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη απέναντι στη βία των ανηλίκων:
«Η βία των ανηλίκων είναι ένα κοινωνικό ζήτημα απέναντι στο οποίο δεν θα μείνουμε αδιάφοροι. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε μία σειρά από μέτρα. Θα υπάρχει παρουσία της ΕΛΑΣ σε πλατείες, ενώ προχωρήσαμε στην ίδρυση του πενταψήφιου 10201.
Σήμερα, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το Safe Youth. Μία έξυπνη κι αποτελεσματική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα να καλέσει το παιδί την Αστυνομία σε λίγα δευτερόλεπτα για να σωθεί. Πρόκειται για μία έξυπνη κι απλή εφαρμογή. Παρότρυνσή μας είναι όλοι να την έχουν, με τη συγκατάθεση των γονιών τους.
Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί, κανέναν ανήλικο σε κίνδυνο. Είναι σκοπός μας να χαίρονται την ηλικία τους και την ασφάλειά τους», ανέφερε.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρείχε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, υπογραμμίζοντας ότι το 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 19.000 συλλήψεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε 60 έως 80 συλλήψεις καθημερινά.
Συγκριτικά, κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι συλλήψεις ήταν περίπου 8.000, γεγονός που δείχνει τη σαφή αύξηση των περιστατικών και την αυξημένη ανταπόκριση των αρχών.
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους
Το «Safe Youth» παρέχει ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 12-15, 15-18, και 18+. Το περιεχόμενο καλύπτει θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβατικότητα, καθώς και ζητήματα ισότητας και ρατσισμού. Η εφαρμογή επιτρέπει τη λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών μέσω της πλατφόρμας gov.gr, ενώ το εργαλείο “Emergency Button” αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για περιπτώσεις άμεσου κινδύνου.
Το κουμπί άμεσης αντίδρασης My Button ενεργοποιείται με παρατεταμένη πίεση για τρία δευτερόλεπτα, στέλνοντας αμέσως τα στοιχεία και την τοποθεσία του χρήστη στην Άμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ.
Η εγγραφή απαιτεί την καταγραφή συγκεκριμένων προσωπικών στοιχείων, όπως η διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η εφαρμογή διαθέτει δικλείδες ασφαλείας για να αποτρέψει ψεύτικες ειδοποιήσεις. Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα αμέσως μετά την ενεργοποίηση του κουμπιού:
- πού βρίσκεσαι;
- σε τι είδους κίνδυνο βρίσκεσαι;
Παράλληλα, η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες που σχετίζονται με την ψηφιακή ασφάλεια, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την οδηγική ασφάλεια, καθώς και την προστασία σε σχολικούς και εξωσχολικούς χώρους.
Επίσης, ενσωματώνει συμβουλές για υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, προστασία από επικίνδυνες ουσίες, μέριμνα για τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, και βασικές αρχές χρήσης της τεχνολογίας.
Εργαλεία για την άμεση επικοινωνία και καταγγελίες
Στην ενότητα «my police», η εφαρμογή προσφέρει τέσσερα σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών:
- Απευθείας σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή 10 201 για υποστήριξη.
- Πλατφόρμα καταγγελιών μέσω gov.gr, όπου οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες ανώνυμα ή επώνυμα.
- Σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή 100 για επείγουσες περιπτώσεις.
- Το κουμπί “panic button” που διευκολύνει την άμεση κλήση για βοήθεια σε περιπτώσεις κινδύνου.