Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί. Από το πρωί του Σαββάτου (01/02) καταγράφεται μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, στις 12:16 καταγράφηκαν 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ, 25 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15 χλμ.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Ακολούθησε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Συνολικά, σημειώθηκαν 25 σεισμοί μέσα σε 6,5 ώρες εν μέσω ήπιας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Νωρίτερα, με απόσταση λίγων λεπτών σημειώθηκαν ασθενείς σεισμοί το πρωί του Σαββάτου (01/02) σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε 24 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13,1 χιλιομέτρων.
Ο δεύτερος σεισμός είχε επίκεντρο 26 χλμ βορειοανατολικά της Οίας, μέγεθος 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,1 χλμ.
Λίγο αργότερα, σημειώθηκε και τρίτος σεισμός της τάξης των 2,5 Ρίχτερ, 21 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας.
Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Οι ειδικοί καθησυχάζουν σχετικά με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου στο νησί της Σαντορίνης, ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει, κάτι που σημαίνει ότι άπαντες είναι σε επιφυλακή.
Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Σάββατο (01/02) στην ΕΡΤ ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Μέτρα προστασίας από τον σεισμό
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά τη σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:
Όταν γίνεται σεισμός:
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.
- Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
- Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτήριο
Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
- Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
- Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
- Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
- Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούςΑν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.