Μπαράζ σεισμών έως και 4,9 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Shutterstock
Shutterstock

Μπαράζ σεισμών έως και 4,9 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Έντονη σεισμική δραστηριότατα βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας με τα μεγέθη των σεισμών να κυμαίνονται από 4 Ρίχτερ και πάνω, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 4,9 Ρίχτερ. 

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στις 15:14 με ένταση 4,6 Ρίχτερ, σε απόσταση 235 χλμ. ΝΑ των Αθηνών, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νωρίτερα, μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αμοργού - 11 Χλμ. νότια της Αρκεσίνης και σε βάθος 17,7 χλμ - το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, όπως κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.

Ακολούθως, εντός τεσσάρων λεπτών εκδηλώθηκε και άλλος σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ  περίπου 11 χιλιόμετρα νότια- νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 14,7 χιλιόμετρα και αμέσως μετά 3,9 Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα ανατολικά- βορειοανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης, με το εστιακό βάθος να καταγράφεται στα 5 χλμ.

Νωρίτερα, στις 12:27 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 233 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη 4,1 και 4,2 Ρίχτερ σε διάστημα 14 λεπτών

Παρά ταύτα, δεν σταματούν οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στα ανοιχτά της Σαντορίνης και έχουν προκαλέσει κύματα ανησυχίας τόσο στους ειδικούς που μελετούν την κατάσταση, όσο και στους χιλιάδες κατοίκους που αποχωρούν από το νησί, υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Το πρωί της Τρίτης (10/02) δύο σεισμικές δονήσεις με απόσταση μόνο 14 λεπτών ανάμεσά τους σημειώθηκαν στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:06 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Από την άλλη, η δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:20 σε απόσταση 229 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας.

Σε εγρήγορση οι Αρχές μετά τα 5 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται ότι, η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες δεν σταματάει, καθώς  την Κυριακή (09/02) λίγο μετά τις 09:00 το βράδυ, δύο σεισμοί μεγέθους 4,7 και 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό σημειώθηκαν. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές, οι σεισμολόγοι και οι κάτοικοι των νησιών ενώ σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.

Κλειστά σχολεία

Σε εγρήγορση παραμένουν αρχές, σεισμολόγοι και κάτοικοι των νησιών, με τις δονήσεις, πάντως, να είναι πιο αραιές. Εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.

Από τις αυτοψίες προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επί των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. 

Έρευνες στα πετρώματα και εκτιμήσεις σεισμολόγων

Στο μεταξύ, οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης έχουν ξεκινήσει μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων. «Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της Γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 - 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Από πλευράς του, ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.

Παράλληλα, ο Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε ότι «είχαν σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ήταν 4 εκατοστά στον σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.».

Ενώ, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.

«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 - 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση» τόνισε.

«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία» πρόσθεσε.

Από τη δική του σκοπιά, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (10/02) στον ΑΝΤ1 για τη σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται στη Σαντορίνη.

Αρχικά, είπε πως «έχουμε το καλό σενάριο το οποίο βλέπουμε ότι μέχρι το τέλος του μηνός, εάν όλα πάνε καλά και έχουμε μία μείωση της σεισμικής δραστηριότητας τόσο σε αριθμό όσο και σε μεγέθη το σενάριο αυτό συνεχίζεται και κατά τη γνώμη μου είναι αισιόδοξο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε μετά τον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ, ότι «βλέπετε ότι το μέγεθος δεν μεγάλωσε, μίκρυνε. Θεωρώ ότι δεν είναι κακό αυτό το σενάριο. Εάν πάμε στο δεύτερο σενάριο, να γίνει λίγο μεγαλύτερος. Θα έλεγα ούτε αυτό είναι κακό σενάριο, διότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές, κάποιες κατολισθήσεις, σε κάποια παλιά κτίρια. Είναι όλα ελεγχόμενα αυτή τη στιγμή. Μήπως είναι και επιθυμητό; Με την έννοια να επιταχύνει τη μετασεισμική ακολουθία και να τελειώσουμε πιο νωρίς».

Στο μεταξύ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο».