Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών - Λέκκας: Αποκλείουμε να «ξυπνήσει» κάποιο ηφαίστειο
Eurokinissi
Eurokinissi
Σαντορίνη

Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών - Λέκκας: Αποκλείουμε να «ξυπνήσει» κάποιο ηφαίστειο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Στις 19.15 του Σαββάτου σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα  26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς μέσα σε οκτώ ημέρες,  με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

«Είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση. Ωστόσο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε στον ANT1 o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του και εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε και στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία αυτή θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα

Είπε επίσης ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά όπως είπε από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος».

Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το "ξύπνημα" ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο»

Στα δύο σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αναφέρθηκε  ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Μιλώντας στο Mega, είπε ότι «οι επιστήμονες έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Ή έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ, με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων, ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2-5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες».

Όσον αφορά το πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση των φαινομένων, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι αυτή θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δε θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», πρόσθεσε.

«Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ θεωρήθηκε από τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και έχουν δουλέψει την περιοχή, δεν τέθηκε ποτέ ότι μπορεί να είναι στο πλαίσιο αναμονής. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6, ακριβώς γιατί το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει και έχει διεγερθεί από τους σεισμούς έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί μέχρι 6 βαθμούς. Όποιος έχει πει κάτι παραπάνω δεν έχει γνώση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων και της περιοχής», ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2. Και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν από δύο ημέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχουμε αύξηση, και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση, ίσως και κάποια μικρότερη συχνότητα των σεισμών », είπε ο κ. Παπανικολάου.

Αναφορικά με το τι περιμένει τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι «πιστεύω πως μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που έχουμε εκεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως παρά το ότι η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και λίγους μήνες, θα πρέπει να επανέλθουμε στο νησί, να γυρίσουν οι κάτοικοι. Δεν θα είναι κανονικότητα όπως παλιά, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους συγκεκριμένους σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό βλέπω πως είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο».

Για τα θέματα των ηφαιστείων, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «και στην Καμένη και στο Κολούμπο δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη. Κάποια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν μήνες έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες στην Καμένη, ενώ στο Κολούμπο φαίνεται να σβήνει, έχουν μείνει ελάχιστα γεγονότα, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη κανονική από τα δύο ηφαίστεια».

Εντός φυσιολογικών πλαισίων χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης τις έξι διαδοχικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι σε περίπου μία ώρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με την μεγαλύτερη εντάσεως 4,9 ρίχτερ να σημειώνεται στις 11 το πρωί του Σαββάτου.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας» σημείωσε..

«Η μια ακολουθία έχει παραμείνει πλέον στο ίδιο σημείο. Δεν συνεχίζει να μετακινείται προς τα ΒΑ έχει παραμείνει στην περιοχή της νήσου Ανύδρου, μετακινουμένη προς τα ΝΔ. Υπήρχαν παροδικές υφέσεις, αλλά είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους των Κυκλάδων καθώς μέσα σε λίγες μόλις ώρες σημειώθηκαν επτά νέοι σεισμοί μεγέθους έως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Την ίδια στιγμή, το Σάββατο, συνεδρίασαν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα, που συγκάλεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

 Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά  έως και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).

⁠Σύμφωνα με τις Επιτροπές, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπενθυμίζονται τα μέτρα προφύλαξης προς τους πολίτες.

Συνολικά 104 άτομα από τη Σαντορίνη, που έφυγαν από το νησί υπό τον φόβο των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα στην Ανατολική Αττική.