Με εκτενείς αρθρογραφίες του ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει θετικά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή μετά την τραγωδία στα Τέμπη και καλεί την κυβέρνηση του Ερντογάν να κάνει το ίδιο για τον σεισμό.
Ο αρθρογράφος της Sozcu, Necati Dogru, με τίτλο: «Ο Έλληνας υπουργός προκάλεσε τον σεβασμό στις καρδιές των Τούρκων!» περιγράφει εν συντομία το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, παραθέτοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή που είπε «Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω για να τιμήσω τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους είναι να παραιτηθώ», επισημαίνοντας ότι παραιτήθηκε αμέσως.
«Ο Έλληνας υπουργός τόνισε: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις μακροχρόνιες αποτυχίες του ελληνικού κράτους», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι με τη συμπεριφορά του αυτή «ο Έλληνας υπουργός κέρδισε τον σεβασμό του τουρκικού λαού».
«Ούτε "ένα στο εκατομμύριο» από το «αίσθημα τιμής του Έλληνα υπουργού στην εκπλήρωση του καθήκοντος" δεν έχει πραγματωθεί στην Τουρκία. [...] Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ντόπιο παράδειγμα κάποιου που να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παραιτείται. Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Έλληνας υπουργός δεν επέρριψε την ευθύνη στον Ιησού. Είπε: «Εγώ είμαι υπεύθυνος». Παραιτήθηκε. Ο τουρκικός λαός θρηνούσε: «Γιατί δεν είχα εγώ έναν τέτοιο υπουργό...». Ο Έλληνας υπουργός προκάλεσε τον σεβασμό στις καρδιές των Τούρκων", καταλήγει.
Σε σκωπτικό ύφος στην ίδιο τουρκικό μέσο ο αρθρογράφος Emin Cοlasan συγκρίνει τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες με τη στάση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που παραιτήθηκε για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Είχαμε ένα σεισμό, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι χάθηκαν στα συντρίμμια. Οι οικισμοί μας καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν. Ελάτε να δείτε αν παραιτήθηκε έστω και ένας άνθρωπος στην Τουρκία! Ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε, λέγοντας: «Η πολιτική ευθύνη για αυτό το ατύχημα βαραίνει εμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η αρθρογράφος της Cumhuriyet, Ozlem Yuzak, με τίτλο «Δεν υπάρχει παραίτηση, υπάρχει συγχώρεση» σημειώνει ότι «ενώ ο Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Μεταφορών στην Ελλάδα παραιτήθηκε χωρίς να χάσει χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 40 ανθρώπους, το γεγονός ότι ούτε ένας άνθρωπος στην Τουρκία δεν παραιτήθηκε μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια είναι μια ένδειξη για τι πράγμα νομίζετε; Για το ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα;...».
Με τίτλο «Να δουν το σεβασμό, την υπευθυνότητα, την ηθική» άρθρο στην εφημερίδα Karar του Akif Beki αναφέρει ότι:
«Στη χώρα μας, η κυβέρνηση θεωρεί ασέβεια να θεωρηθεί υπεύθυνη για περισσότερους από 45.000 νεκρούς από το σεισμό. Στην Ελλάδα, όταν 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε, λέγοντας ότι «ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών το απαιτεί αυτό. Η αντίληψή μας για τον σεβασμό και την ευθύνη είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».
Και συνεχίζει: «Η διαφορά αυτή αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά. Η αντίληψή μας για την ηθική ήταν επίσης εντελώς διαφορετική, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας»...
Στο ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Mehmet Ocaktan με τίτλο: «Μπορούμε να έχουμε τέτοιους κυβερνήτες;» αναφέρει ότι «έχουν περάσει 25 ημέρες από τότε που ο σεισμός έπληξε 11 επαρχίες και, όπως τόνισε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μπόρεσε να μεταβεί στις περιοχές της καταστροφής τις πρώτες τρεις ημέρες και δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει επαρκείς επιχειρήσεις διάσωσης»
Εν ολίγοις, προσθέτει «οι κρατικοί θεσμοί θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με την κυβέρνηση... Τώρα το ερώτημα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία είναι: Γιατί δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την εικόνα μιας χώρας τρίτης κατηγορίας εδώ και χρόνια;» και σημειώνει:
«Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, πριν από δύο ημέρες, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν συγκρούστηκε επιβατική αμαξοστοιχία και εμπορική αμαξοστοιχία κοντά στη Λάρισα. Ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, λέγοντας ότι αισθάνθηκε ότι ήταν «καθήκον» του να παραιτηθεί «ως βασική ένδειξη σεβασμού στη μνήμη εκείνων που έχασαν άδικα τη ζωή τους».