Σε πάνω από 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έφθασε την Πέμπτη η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, εν μέσω «πονταρισμάτων» για μεγαλύτερη ζήτηση και κινδύνων διαταραχών της προσφοράς.
Οι αναμενόμενες εκτεταμένες χιονοπτώσεις και οι έντονες χειμερινές καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες σε Βόρεια και Κεντρική Εύρώπη ενισχύουν την ανάγκη για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επενδυτές συνυπολογίζουν επίσης την κλιμακούμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, προβλέποντας περαιτέρω αβεβαιότητες στον εφοδιασμό.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ήταν σταθερές την Πέμπτη, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες στη σύμβαση μεταξύ της Gazprom και της αυστριακής OMV, οι οποίες προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή των ροών. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές του εφοδιασμού της Ευρώπης παραμένουν αβέβαιες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία από την EUstream έδειξαν ότι οι χαμηλές αιτήσεις μέσω της Αυστρίας και της Σλοβακίας παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη διακοπή του εφοδιασμού, ανεβάζοντας τις τιμές.
Άνοδο καταγράφουν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά που προκλήθηκαν από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Το Brent καταγράφει κέρδη 1,73% στα 74.07 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 1,86% στα 70,03 δολάρια το βαρέλι.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 545.000 βαρέλια στα 430,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 138.000 βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων σημείωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση.
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, ενδέχεται να αναβάλει εκ νέου τις αυξήσεις της παραγωγής όταν συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου, λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σύμφωνα με τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί περίπου το μισό πετρέλαιο παγκοσμίως, είχε αρχικά σχεδιάσει να αντιστρέψει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής με μικρές αυξήσεις που θα κατανεμηθούν σε αρκετούς μήνες το 2024 και το 2025.
Ωστόσο, η επιβράδυνση της κινεζικής και της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής εκτός του ομίλου, έχουν ενδεχομένως ματαιώσει αυτό το σχέδιο.