Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (24/12) με το βλέμμα στραμμένο στις ισχνές συναλλαγές ενόψει της αργίας των Χριστουγέννων και στις τιμές που υποστηρίζονται από τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου Brent καταγράφουν άνοδο 1,29% στα 73,57 δολάρια ανά βαρέλι, τη στιγμή που το αμερικανικό αργό (WTI) κινείται ανοδικά κατά 1,39% στα 70,22 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι νέες παραγγελίες για βασικά αμερικανικά μεταποιημένα κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Νοέμβριο εν μέσω ισχυρής ζήτησης για μηχανήματα, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών επίσης ανέκαμψαν σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στέρεα βάση προς το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Βραχυπρόθεσμα, οι έμποροι αναζητούν ενδείξεις για τη ζήτηση στις ΗΠΑ από τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων που αναμένεται να ανακοινώσει ο βιομηχανικός όμιλος American Petroleum Institute αργότερα την Τρίτη.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 20 Δεκεμβρίου, σε μια ένδειξη υγιούς ζήτησης. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία της την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση σε 19,07 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Νοέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, λόγω της ισχυρής ζήτησης εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής και ταξιδιωτικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, αναφορικά με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, σημειώνει απώλειες 0,44% στα 45,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε ανέβει και στα 46 ευρώ, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός μηνός των 39 ευρώ στις 16 Δεκεμβρίου, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.
Με μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας να λήγει σε μια εβδομάδα, οι φόβοι για διαταραχές αυξάνονται. Οι προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό σε όλη την Ευρώπη εντείνουν την πίεση, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται ταχύτερα από ό,τι συνήθως. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την αντίθεσή του στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς εγγυήσεις ότι το Κρεμλίνο δεν θα επωφεληθεί εν μέσω πολέμου.
Μια διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά χώρες όπως η Σλοβακία, η οποία παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και αναζητά εναλλακτικές ρυθμίσεις. Ενώ η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ορισμένα κράτη εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις ροές και μια διακοπή θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτό θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τις μεταφορές, ιδίως καθώς οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τα έργα επέκτασης του LNG.
Με δεδομένο, όμως ότι η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου για το 2025, η ανοδική τάση των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «φρενάρισε».