Γιατί πέφτει ο «μαύρος χρυσός»
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Γιατί πέφτει ο «μαύρος χρυσός»

Μόλις έφυγε το «πολεμικό» ασφάλιστρο από το προσκήνιο, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα σωρευτικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, επιστρέφοντας στο άνω εύρος  της ζώνης στήριξης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, που τοποθετείται στα 68,70-74,50 δολάρια/βαρέλι.

Αν και η κίνηση των πετρελαϊκών τιμών δεν ήταν δύσκολο αυτή τη φορά να προβλεφθεί- σχετικές αναλύσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ - ας δούμε τα πρόσφατα στοιχεία χάρη στα οποία οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στα πλαίσια διακύμανσης του Σεπτεμβρίου.

Καταρχάς η πρόσφατη άνοδος των τιμών του Brent έως τα 81,17 δολάρια/βαρέλι δεν τροφοδοτήθηκε από θεμελιώδη μεγέθη, αλλά από την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας για πιθανό χτύπημα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. 

Αν και ήταν γνωστό στην αγορά ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC+ είναι επαρκής προκειμένου να καλύψει μια πιθανή διαταραχή στις εξαγωγές του Ιράν - σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 Μόλις λοιπόν αμβλύνθηκαν οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς, οι τιμές του πετρελαίου «επέστρεψαν» στις «εργοστασιακές»  ρυθμίσεις που επιβάλλουν τα θεμελιώδη αυτή την περίοδο, υποχωρώντας χθες έως και 5%, στα 73,34 δολάρια/βαρέλι. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι αν δεν συνεχιζόταν η ένταση στη Μέση Ανατολή,  οι πρόσφατες εκθέσεις της ΙΕΑ και του ΟPEC σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις από την Κίνα που υποδεικνύουν σημαντική εξασθένιση της ζήτησης, θα είχαν πιέσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ περισσότερο, ίσως έως και τα 66 δολάρια/βαρέλι.

Βαρίδι οι εκθέσεις του ΟPEC και της ΙΕΑ

Τόσο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση των εκτιμήσεών για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Ο κύριος λόγος; H επιβράδυνση της Κίνας.  

Ειδικότερα, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 862.000 βαρέλια την ημέρα, από 930.000 βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε πριν. 

Για να κατανοήσουμε για πόσο σημαντική επιβράδυνση μιλάμε, να αναφέρουμε ότι το 2022-2023 το αντίστοιχο νούμερο ανερχόταν πέριξ των 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. 

Η νέα μείωση στις εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, η οποία συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, κάτι το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ΙΕΑ, η συμβολή της Κίνας στα παγκόσμια κέρδη φέτος αλλά και του χρόνου αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 20%, από 70% το 2023.

Για την επόμενη χρονιά πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις του στα 998.00 βαρέλια από 954.000 βαρέλια. 

Οι εκτιμήσεις του ΟPEC+ είναι σαφώς πιο αισιόδοξες, κάτι που είναι απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τη συντάσσουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Και πάλι, όμως, υποδεικνύουν επιβράδυνση στη ζήτηση.

Στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε πριν δύο ημέρες, ο ΟPEC+ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, ήτοι περίπου 106.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.  

Μια σημαντική σημείωση είναι ότι η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο. Με άλλα λόγια κινήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όταν η Κίνα βρισκόταν σε πλήρη αποκλεισμό! 

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση στην Κίνα περιορίστηκε κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο IEA προβλέπει ότι η Κίνα θα επιστρέψει σε ρυθμούς μέτριας ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και το 2025, όταν η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως.

Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε το Πεκίνο αναμένεται σαφώς να οδηγήσουν σε αυτή τη βελτίωση, αν και όπως συμπλήρωσε και ο ΙΕΑ, ο συνολικός αντίκτυπος ενδέχεται να είναι περιορισμένος. 

Βλέπετε, η διάρκεια στο πρόσφατο ράλι της τιμής του πετρελαίου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο αν η διευκολυντική νομισματική πολιτική της Κίνας συνδυαστεί με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που θα τονώσουν επίσης την εσωτερική ζήτηση.(σ.σ: Πρόσφατη ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Αν και λοιπόν η Κίνα έχει αρχίσει πράγματι να κινείται πιο υπεύθυνα όσον αφορά τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, εντούτοις χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να πάρει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας. 

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας αν και δεν ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το Σάββατο που μας πέρασε, ωστόσο σηματοδότησε ότι μπορεί να ανακοινωθεί αύξηση των εκδόσεων κρατικών ομολόγων και ενίσχυση των κρατικών δαπανών στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα. 

Οι traders, λοιπόν, στο πετρέλαιο θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για αυτές τις ανακοινώσεις, καθώς μπορεί να δώσουν εκ νέου μια ανοδική ανάσα στις τιμές του μαύρου χρυσού, ανάλογα βέβαια την ποιότητα και την ποσότητα των εξαγγελιών.

Προς το παρόν πάντως, τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας συνεχίζουν να ασθμαίνουν, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζουν νέα μείωση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα -0,4%- συγκριτικά με τον Αύγουστο (0,6%), καταδεικνύοντας περαιτέρω αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021!

Οι τιμές που σχετίζονται με τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση, παρά το Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου τον Σεπτέμβριο και τις διακοπές της «Χρυσής Εβδομάδας» που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη υποχώρηση (-2,8%) από τον Μάρτιο. 

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%. Και τα δύο στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, δεδομένου ότι οι εξαγωγές προβλεπόταν να έχουν αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και οι εισαγωγές κατά 0,9%.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή μαζί με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τον Σεπτέμβριο.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.