Περισσότερη του ενός δολαρίου το βαρέλι είναι η πρώτη των τιμών του πετρελαίου έχοντας χάσει πάνω από 15% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας (14/10). Αυτό, καθώς τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα σχέδια του Πεκίνου για την τόνωση της οικονομίας, υποδαύλισαν τους φόβους για τη ζήτηση.
Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 1,27% στα 78,04 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό WTI καταγράφει πτώση κατά 1,32% στα 74,56 δολάρια ανά βαρέλι.
Τα αρνητικά νέα από την Κίνα υπερίσχυσαν των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με την παρατεταμένη πιθανότητα μια ισραηλινή «απάντηση» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου, αν και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν.
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας επιδεινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, όπως έδειξαν τα στοιχεία, χάνοντας τις προσδοκίες, και ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, μειωμένος κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
«Η ενημέρωση του Σαββάτου από το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας αποδείχθηκε αποτυχία. Τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και να αναζωπυρωθεί το ζωώδες πνεύμα στους Κινέζους καταναλωτές (είναι) εμφανώς απών», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της αγοράς της IG, Tony Sycamore.
Το Πεκίνο δήλωσε το Σάββατο ότι θα αυξήσει την έκδοση χρέους, αλλά δεν έδωσε ένα ποσό σε δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί με άνοδο 1% την εβδομάδα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν πιθανές διαταραχές της προσφοράς στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του τυφώνα Μίλτον στη ζήτηση καυσίμων στη Φλόριντα.
Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες 1,088% στα 39,445 ευρώ τη μεγαβατώρα,