Έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από την πρώτη μείωση των επιτοκίων αναφοράς από την κεντρική αμερικανική τράπεζα, κατά 0,50%. Όπως φαίνεται, θα υπάρξουν και άλλα βήματα μείωσης των επιτοκίων αναφοράς, τα οποία θα είναι συνάρτηση των οικονομικών νέων που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η πείρα διδάσκει πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί υποβοηθητικά για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και ιδίως του χρυσού και του ασημιού.
Ξέρουμε πως η μείωση των επιτοκίων αναφοράς και η επακόλουθη μείωση των αποδόσεων των δανειακών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, σε γενικές γραμμές βοηθούν τον χρυσό και το ασήμι που έχουν το μειονέκτημα των μηδενικών αποδόσεων. Η τωρινή περίοδος είναι βέβαια λίγο διαφορετική από άλλες φορές, καθώς ο χρυσός ήδη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλές τιμές και το ασήμι έχει κάνει και αυτό μία πολύ αξιόλογη ανοδική κίνηση φέτος.
Η αλήθεια είναι πως η ανοδική κίνηση έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2022, όταν η διαδικασία ανόδου των επιτοκίων αναφοράς ήταν ακόμα στο μέσον της. Αυτό είναι μία ισχυρή ένδειξη πως η άνοδος των επιτοκίων και των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου δεν στάθηκαν εμπόδιο στην ανοδική κίνηση των δύο μετάλλων. Η ζήτηση ήταν αρκετή για να εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες από τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων. Υπάρχει άραγε περίπτωση να δούμε τα δύο αυτά μέταλλα να κινηθούν κόντρα στην επενδυτική λογική και να μην ευνοηθούν από την μείωση του κόστους χρήματος;
Προφανώς και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο αλλά μας φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες πραγματοποίησης. Οι δυνάμεις που κινούν τα δύο μέταλλα, πρώτα τον χρυσό και μετά το ασήμι, είναι πολύ ισχυρές και μάλλον δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις αποδόσεις των «σίγουρων» εντόκων γραμματίων. Είναι γνωστό πως μεγάλο μέρος της ζήτησης την τελευταία διετία έχει προέλθει από πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το μείγμα των διαθεσίμων τους.
Στο πρώτο μισό του 2024 οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τις αγορές τους, όπως και οι Κινέζοι επενδυτές που προσπαθούν να προστατευθούν από τα προβλήματα της αγοράς ακινήτων. Όλο αυτό το διάστημα, η ζήτηση για χρυσό και ασήμι ενισχύεται και από τις πολύ μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις που όχι μόνο δεν κοπάζουν αλλά εντείνονται συνεχώς, ειδικά μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Τώρα τελευταία όμως έχει αρχίσει να αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών, όπως φαίνεται από την αύξηση των μεριδίων των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) που επενδύουν σε φυσικό χρυσό. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων κάνει πολλούς επενδυτές να πιστεύουν πως η ανοδική κίνηση των δύο μετάλλων θα έχει και συνέχεια, κάτι που φαίνεται και σε εμάς αρκετά λογικό.
Πόσο ανοδικά μπορεί όμως να κινηθούν τα δύο βασικά πολύτιμα μέταλλα; Σε τι μπορούν να ελπίζουν όσοι κατέχουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν χρυσό ή ασήμι; Πριν ασχοληθούμε με τα παραπάνω ερωτήματα, θα επαναλάβουμε κάποιες βασικές επενδυτικές αρχές σε σχέση με τα δύο μέταλλα. Είναι πολύ δύσκολο να ανεβεί το ασήμι αν δεν ανεβαίνει ο χρυσός. Το ασήμι είναι πολύ πιο ευμετάβλητο από τον χρυσό. Όσο περισσότερο κρατάει η άνοδος, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να δούμε κάποια στιγμή το ασήμι να κάνει ένα μεγάλο ανοδικό ξέσπασμα που θα δώσει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από του χρυσού.
Είναι προφανές πως το ασήμι απευθύνεται σε πολύ πιο τολμηρούς επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μεγάλες συγκινήσεις και για να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και πειθαρχία τις κινήσεις του. Εννοείται πως και όσοι κατέχουν χρυσό θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία της επένδυσής τους αλλά στην περίπτωση του ασημιού χρειάζονται περισσότερη μελέτη και πειθαρχία.
Παρακολουθώντας την πορεία των δύο μετάλλων, τα σχόλια του διεθνούς Τύπου και τις εκτιμήσεις αναλυτών που παρακολουθούν για πολλά χρόνια αυτές τις αγορές, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως και για τα δύο μέταλλα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε bull market και η πορεία τους αναμένεται να παραμείνει ανοδική, χωρίς να αποκλείονται οι αναταράξεις. Για τον χρυσό, ο πρώτος ανοδικός στόχος που δίνει η τεχνική ανάλυση είναι προς τις 2.700 δολάρια/ουγγιά, ενώ κάποιοι που κοιτάζουν πιο μακριά μιλούν πλέον και για προσέγγιση των 3.000 δολαρίων.
Ο τεχνικός αναλυτής Andrew Addison, άρθρο του οποίου δημοσίευσε το Barron’s, αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτόν τον στόχο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο χρυσός θα κινηθεί ανοδικά και θα πάει κατ’ ευθείαν προς τα εκεί. Είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν και διακυμάνσεις, ανάλογα και με το γενικότερο κλίμα στις αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γνωστού αναλυτή, με εξειδίκευση στον χρυσό και το ασήμι, David Brady από άρθρο του στις 8 Οκτωβρίου, η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα των δύο μετάλλων δείχνει πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο διορθωτικών κινήσεων μετά την αδυναμία των δύο μετάλλων να διασπάσουν σημαντικά επίπεδα αντίστασης.
Ο χρυσός ξεπέρασε για λίγο τα 2.700 δολάρια/ουγγιά στις 26 Σεπτεμβρίου αλλά δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει αυτό το επίπεδο. Τώρα φαίνεται πως βρίσκεται σε φάση διόρθωσης και με πρώτη στήριξη στο επίπεδο των 2.600 δολαρίων/ουγγιά. Αντίστοιχα, στο ασήμι παρατηρήθηκε αδυναμία υπέρβασης των 32,60 δολαρίων/ουγγιά, με αποτέλεσμα μία διορθωτική κίνηση που θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα 30 δολάρια/ουγγιά. Ο Brady βλέπει αυτές τις διορθωτικές κινήσεις ως απόλυτα φυσιολογικές, καθώς το κλίμα για τα πολύτιμα μέταλλα είχε γίνει υπερβολικά αισιόδοξο μετά τη μείωση των επιτοκίων και τη μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Παραμένει, όμως, σαφώς αισιόδοξος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, και για τα δύο μέταλλα, και πιστεύει πως δεν θα αργήσουν πολύ να ξεπεράσουν τα επίπεδα αντίστασης που τα δυσκόλεψαν πρόσφατα. Ειδικά για το ασήμι, η πιθανή ανοδική διάσπαση των 32,60 δολαρίων/ουγγιά θεωρεί πως θα σημάνει την έναρξη μίας δυνατής κίνησης προς τα 34 δολάρια και αργότερα ακόμα και προς τα 40 δολάρια.
Παρόμοιους αισιόδοξους στόχους αναφέρει και ο Avi Gilburt (Elliottwavetrader.net). Καθώς όμως μιλάμε για το – πολύ ευμετάβλητο – ασήμι, πρέπει να τονίσουμε πως σε περίπτωση έντονων διακυμάνσεων στις αγορές θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι και τα 28 δολάρια/ουγγιά χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακυρώνονται τα σενάρια για σημαντική ανοδική κίνηση.
Και στην περίπτωση του χρυσού και του ασημιού, τα ανοδικά περιθώρια είναι πολύ σημαντικά εφόσον η βασική μας υπόθεση είναι σωστή. Η πρόκληση όμως για έναν επενδυτή είναι να ετοιμαστεί για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιθανές έντονες διακυμάνσεις χωρίς να παρασυρθεί σε σπασμωδικές κινήσεις αν τον καταλάβει ο φόβος. Όπως πάντα, αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητη η μελέτη και η παρακολούθηση της επενδυτικής θέσης και ο εντοπισμός – εκ των προτέρων – των επιπέδων τιμών στα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.
Το ίδιο ισχύει και για τους επενδυτές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην αγορά πολύτιμων μετάλλων μέσω της αγοράς μετοχών των εταιρειών που εξορύσσουν τα δύο αυτά μέταλλα. Εδώ χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή καθώς καθοριστικό ρόλο παίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία κάθε εξορυκτικής επιχείρησης.
Πρέπει να τονίσουμε όμως πως οι αποδόσεις των μετοχών αυτών των εταιρειών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των μετάλλων, και στην περίπτωση των ανοδικών αγορών και σε αυτή των καθοδικών αγορών. Μία κάπως πιο εύκολη (αλλά και πάλι με σημαντικό κίνδυνο) λύση είναι αυτή της αγοράς των μετοχών των ETF που επενδύσουν σε μετοχές χρυσωρυχείων και ορυχείων ασημιού.
Οι επενδύσεις σε χρυσό, ασήμι και οι μετοχές των εταιρειών που τα εξορύσσουν έχουν ένα έντονο στοιχείο γοητείας και συχνά σαγηνεύουν όσους ασχολούνται συστηματικά με αυτές. Σε μία ανοδική αγορά, όπως αυτή που ζούμε αυτή την περίοδο για τα δύο μέταλλα, οι επενδύσεις αυτές δίνουν πολλές ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε όσους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά πρέπει να ασχοληθούν με αυτές. Για άλλη μία φορά, θα πούμε πως η μελέτη και η σοβαρή παρακολούθηση είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι των επενδυτών.