Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας για παρέμβαση στην παραγωγή με στόχο την ομαλοποίηση της διεθνούς αγοράς.
Το Brent καταγράφει πτώση 1,45% στα 86,33 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει επίσης πτώση 2,02%, στα 84,23 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent και το αμερικανικό αργό αυξήθηκαν περισσότερο από 3,50 δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις αύξησαν τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα, αλλά κινήθηκαν χαμηλότερα στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό, αλλά οι αγορές ανησυχούν ότι η σύρραξη μπορεί να κλιμακωθεί και να διαταράξει τον εφοδιασμό της Μέσης Ανατολής, επιδεινώνοντας το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.
«Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η κατάσταση, ιδίως αν υπάρξει οποιαδήποτε ιρανική εμπλοκή. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ισχυρότερη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο θα σφίξει την αγορά πετρελαίου μέχρι το 2024», ανέφεραν οι Warren Patterson και Ewa Manthey, αναλυτές της τράπεζας ING, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.
Η Σαουδική Αραβία -κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου - ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνεργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και τις γειτονικές περιοχές και επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.
Σε ένα πιο θετικό σημάδι για την προσφορά, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν ανακούφιση από τις κυρώσεις στο Καράκας, επιτρέποντας σε τουλάχιστον μία επιπλέον ξένη πετρελαϊκή εταιρεία να πάρει αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, μετά το ράλι της Τρίτης, όταν έφτασε και το 15%, την Τετάρτη παρατηρείται αποκλιμάκωση, καθώς υποχωρεί κατά 5,87% στα 46,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.