Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς οι traders τηρούν στάση αναμονής προσπαθούν να αξιολογήσουν αν η σύρραξη στο Ισραήλ θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες οδηγώντας σε αύξηση της τιμής.
Η τιμή του Brent υποχωρούν κατά 1,18%, στα 89,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει πτώση 0,98% στα 86,83 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο σχεδόν 6% την Παρασκευή, καταγράφοντας τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστιαία κέρδη τους από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent αυξήθηκε κατά 7,5%, ενώ το αμερικανικό αργό εκτοξεύθηκε στο 5,9%.
«Οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης, ενώ δεν έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση μετά την 24ωρη προθεσμία που το Ισραήλ ειδοποίησε για πρώτη φορά τους κατοίκους του βόρειου μισού της Γάζας να φύγουν προς τα νότια», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading.
«Ο αντίκτυπος που μπορεί να αφορά τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχει συνυπολογιστεί στις τιμές σε κάποιο βαθμό, αλλά αν μια πραγματική χερσαία εισβολή γινόταν και είχε αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου, οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι», είπε.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε μικρή επίδραση στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου μιας και το Ισραήλ δεν είναι μεγάλος παραγωγός.
Όμως ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών για τυχόν πιθανή κλιμάκωση με εμπλοκή του Ιράν.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολογούν τι μπορεί να συνεπάγεται μια ευρύτερη σύγκρουση για τις προμήθειες από τις χώρες της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού περιοχής του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του πλαφόν της G7, δηλαδή 60 δολάρια το βαρέλι, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα «παραθυράκια» του μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού στον κόσμο και ο αυστηρότερος αμερικανικός έλεγχος των φορτίων της ίσως να περιορίσει την προσφορά.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, σημειώνει πτώση κατά 9,79% στα 48,70 ευρώ ανα μεγαβατώρα.