Με ήπια κέρδη κινείται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του 2023, το πετρέλαιο, ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να κλείσουν το 2023 με πτώση περίπου 10%.
Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση εδώ και δύο χρόνια, αφού οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι περικοπές της παραγωγής και τα παγκόσμια μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές.
Το Brent κινείται ανοδικά 0,62% στα 77,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είναι στα 72,22 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας 0,64%.
Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν μετά από πτώση 3% την προηγούμενη ημέρα, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονταν να διέλθουν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.
Μεγάλες εταιρείες είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας, από όταν οι Χούθι της Υεμένης άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο τιυς πλοία.
Παρόλα αυτά, και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα τέλους του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε βουτιά.
Οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τους δείκτες αναφοράς να υποχωρούν σχεδόν 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.
Οι κακές επιδόσεις του πετρελαίου στο τέλος του έτους έρχονται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ανόδου στο τέλος του 2023.
Ο δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για ταχείες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο οδεύει προς πτώση 2% φέτος, μετά από δύο χρόνια ισχυρών κερδών.
Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών στις μεγάλες καταναλωτικές περιοχές, και ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση το 2024, λένε αξιωματούχοι του κλάδου.
Μια έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές προβλέπει ότι το αργό τύπου Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, έναντι μέσου όρου περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος και υψηλών τιμών άνω των 100 δολαρίων το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες 3,05% και διαμορφώνεται στα 32,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα.