Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν μικρές μεταβολές την Παρασκευή, αλλά ετοιμάζονται για δεύτερη εβδομαδιαία πτώση καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη αργού στον κόσμο, και η αβεβαιότητα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δημιούργησαν ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση καυσίμων.
Συγκεκριμένα, τα futures του Brent σημείωσαν άνοδο κατά 1,53% στα 79,57 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασε το αμερικανικό αργό με 2,47% στα 76,64 δολάρια ανά βαρέλι.
Το Brent αναμένεται να υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα κατά 3,8% και υποχώρησε 9,1% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το WTI βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 3,8% αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας την πτώση του δύο εβδομάδων στο 9,4%.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, αν και οι αιτήσεις για ανεργία μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία.
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που μάχονται τον πληθωρισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις τους. Η Fed συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη κινεζική ζήτηση, αλλά ότι ο οργανισμός μπορεί πάντα να προσαρμόζει την πολιτική εάν είναι απαραίτητο.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως OPEC+, ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα μια συνδυασμένη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.
Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται με κέρδη 0,50% στα 39,39 ευρώ το βαρέλι.