Haitham Al Ghais
OPEC+: Αισιοδοξία για τη ζήτηση πετρελαίου παρά τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής
AP Photo/Altaf Qadri
AP Photo/Altaf Qadri
Haitham Al Ghais

OPEC+: Αισιοδοξία για τη ζήτηση πετρελαίου παρά τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής

Ο επικεφαλής του OPEC+ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου το επόμενο έτος, λέγοντας ότι υπάρχει υπερβολική απαισιοδοξία στην αγορά - παρά το γεγονός ότι ο OPEC+ επέκτεινε τις περικοπές παραγωγής μόλις μία ημέρα πριν, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας κατανάλωσης.

«Λοιπόν, για τον OPEC, έχουμε αύξηση της ζήτησης φέτος κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Χάιθαμ Αλ Γκάις στο CNBC τη Δευτέρα στο ενεργειακό συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.

«Νομίζω ότι υπάρχει λίγο υπερβολική καταστροφολογία και απαισιοδοξία όσον αφορά τις προοπτικές της ζήτησης από ορισμένες χώρες της αγοράς, όσον αφορά τους αναλυτές και τις έρευνες, αλλά πιστεύουμε, ακόμα, ότι οι αριθμοί μας είναι σύμφωνοι με πολλούς άλλους ανεξάρτητους ερευνητές», δήλωσε ο Αλ Γκάις

Ο όμιλος πετρελαιοπαραγωγών με έδρα τη Βιέννη αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, προβλέποντας αύξηση 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για 2,03 εκατομμύρια και 1,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντίστοιχα.

Παρόλο που η πρόβλεψη για τη ζήτηση περιορίστηκε, εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνον του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, ο οποίος βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως φέτος και κοντά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2025.

«Μειώσαμε τους αριθμούς μας για τη ζήτηση, για να είμαστε δίκαιοι, τους τελευταίους δύο μήνες, κατά περίπου 100.000 έως 200.000 βαρέλια ημερησίως», δήλωσε ο Aλ Γκάις. «Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε στο 1,9 [εκατομμύριο] και αυτό είναι υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο, το ποσοστό ανάκτησης πριν από την πανδημία και ακόμη και το ποσοστό ανάκτησης μετά την πανδημία, το οποίο ήταν περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως».

Οι προβλέψεις έρχονται εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία έχει πλήξει σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου και την παγκόσμια προσφορά. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνει σχετικά αδύναμη το 2025, παρά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζει το Πεκίνο.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν κατάφεραν να προκαλέσουν έντονη αντίδραση από τις αγορές, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά την πανδημία και η αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όλα αυτά, μία ημέρα αφότου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να καθυστερήσουν κατά ένα μήνα την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά futures για το αργό να σημειώσουν άλμα άνω του 2%.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών και παρατάσεών του ορίου παραγωγής του από τα τέλη του 2022 εν μέσω της αύξησης της προσφοράς σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αγορά.