Η είδηση για τετραήμερη καθυστέρηση της προγραμματισμένης για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου συνεδρίασης του OPEC+ οδήγησε χθες το πετρέλαιο σε απώλειες έως και 4%, μιας και υπήρχε αυξανόμενη προσδοκία για μια απόφαση πρόσθετων περικοπών στην παραγωγή, προκειμένου να τονωθούν οι τιμές που έχουν πέσει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg που είχε προϊδεάσει για την μετάθεση της συνεδρίασης, ο λόγος της αναβολής πιθανότατα να εδράζεται στη δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας προς άλλα μέλη του καρτέλ για τους ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου.
Βλέπετε, η συμμόρφωση αποτελεί σημαντική απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την ίδια στιγμή πολλά μέλη έχουν κίνητρο να μην τηρούν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους.
Για παράδειγμα, η συμμόρφωση της Ρωσίας προφανώς και είναι «αδύναμη», καθώς η χώρα χρειάζεται έσοδα προκειμέου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι μέσα στους κόλπους του ΟPEC+ η σύμπνοια αρχίζει να γίνεται ολοένα και σπανιότερη.
Πριν την αναβολή της συνεδρίασης όπως αναφέραμε οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο OPEC+ θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και για το επόμενο έτος χωρίς να αποκλείεται να τις αυξήσει περαιτέρω.
Έτσι μετά την ανακοίνωση της αναβολής της συνεδρίασης των μελών του ΟPEC+, όσοι είχαν στοιχηματίσει σε αυτό το σενάριο, προφανώς και έσπευσαν να κλείσουν προς το παρόν τις θέσεις τους.
Βλέπετε, το Brent και το WTI καταγράφουν απώλειες επί τέσσερις συναπτές εβδομάδες, ενώ κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Από τη στιγμή που μετατέθηκε το ορόσημο της συνεδρίασης του ΟPEC+ λοιπόν, ήταν λογικό οι περισσότεροι traders να μην κρατήσουν θέσεις κόντρα στην κυρίαρχη μεσοπρόθεσμη τάση και να θελήσουν να ανοίξουν ξανά το στοίχημα των νέων περικοπών από τον ΟPEC+ κοντά στη νέα ημερομηνία της συνεδρίασης.
Επιστροφή στη θεμελιώδη εικόνα
Μόλις εξασθένησαν οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα διαταράξει τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, η εστίαση της αγοράς μετατοπίστηκε ξανά στα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη.
Οι προοπτικές για τη ζήτηση από την Κίνα ακόμα δεν είναι τόσο ισχυρές όσο αναμενόταν, παρά την αύξηση των τελευταίων εβδομάδων, με τα περιθώρια διύλισης στη χώρα να συρρικνώνονται σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων της να διογκώνονται, ενώ τα αεροπορικά ταξίδια δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα της προ Covid εποχής.
Στην ευρύτερη οικονομία άλλωστε, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών παραμένει χαμηλή, παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη.
Ανοίγοντας το πλάνο, η παραγωγή των εκτός ΟPEC+ πετρελαιοπαραγωγών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Η παραγωγή των ΗΠΑ βαίνει αυξανόμενη με τα αποθέματα αργού να αυξάνονται και το ασφάλιστρο για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια να έχει καταρρεύσει. (σ.σ:Τα βαρέλια για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύονται με αμελητέο premium).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών, τα αποθέματα στον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Cushing της Οκλαχόμα, φτάνουν πλέον στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη μιας εκκολαπτόμενης επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία ύστερα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.
Στην αύξηση της παραγωγής συνεισέφερε βέβαια και η αύξηση της ροής του πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, μετά τη χαλάρωση του εμπάργκο από την Ουάσινγκτον, ενώ και στο μέτωπο της προσφοράς από τη Ρωσία, οι ρωσικές αποστολές κινούνται κοντά στο υψηλό τεσσάρων μηνών(!).
Δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας -IEA- εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δει ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς το 2024, ακόμη και αν οι χώρες του ΟPEC+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος.
Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά πετρελαίου είναι σε έλλειμμα και τα αποθέματα υποχωρούν «με γρήγορους ρυθμούς», πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένη μεταβλητότητα εάν υπάρξουν εκπλήξεις, είτε από την πλευρά της ζήτησης, είτε από την πλευρά της προσφοράς.
Η έκπληξη από την πλευρά της προσφοράς προφανώς και αναμένεται από τη
Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ήδη «υποσχεθεί» από το 2022 συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα μέλη του ΟPEC+, ή περίπου το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης.
Στην τελευταία συνάντηση τον Ιούνιο, τα μέλη του ΟPEC+ συμφώνησαν για τον περιορισμό της προσφοράς μέχρι το 2024 και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική μείωση από πλευράς της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του 2023.
Δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν είναι μακριά από τα 70 δολάρια/βαρέλι, σημείο που υπενθυμίζουμε ότι κινητοποιεί τα αντανακλαστικά της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τον στόχο της για υποστήριξη των τιμών άνω αυτού του επιπέδου, το πιο πιθανό είναι στην συνεδρίαση του καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου να ανακοινωθεί πράγματι η επέκταση των περικοπών.
Στο τέλος της ημέρας όμως, το πόσο πάνω θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την πορεία της ζήτησης.
Αν η ζήτηση παραμείνει υποτονική λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, το πιο πιθανό είναι η Σαουδική Αραβία να καταφέρει απλά οι τιμές να συγκρατηθούν εως τα 68- 70 δολάρια/βαρέλι.
Προς το παρόν το διάγραμμα του Βrent εμφανίζει διατρήσεις του μέσου κινητού των 200 ημερών, που βρίσκεται στα 82,32 δολάρια/βαρέλι και αν έχουμε μια καθοδική διάσπαση των 76,60 δολαρίων/βαρέλι-πρόσφατο χαμηλό στις 17 Νοεμβρίου-τότε ανοίγει ο δρόμος για την κρίσιμη στήριξη της ζώνης των 70-71 δολαρίων/βαρέλι.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έχει σημασία τα κλεισίματα να συγκρατηθούν πάνω από τα 73,89 δολάρια/βαρέλι, με το τελευταίο οχυρό στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να είναι πέριξ των 68,70 δολαρίων/βαρέλι.
Όπως και να έχει, το πιο πιθανό τεχνικό σενάριο για τους επόμενους μήνες είναι το πετρέλαιο να κινείται μεταξύ των 70 εως 95 δολαρίων/βαρέλι, με κέντρο βάρους τα 80-85 δολάρια/βαρέλι, επίπεδα σχετικά ανεκτά από όλες τις πλευρές.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η επιβράδυνση θα είναι ήπια και ότι τα γεωπολιτικά μετωπα τουλάχιστον δεν θα πολλαπλασιαστούν.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.