Στα 50, 21 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 4,17% σκαρφάλωσαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά και της αυξανόμενης ζήτησης εν μέσω ψυχρότερων καιρικών συνθηκών.
Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 45% φέτος και αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες, ιδίως με τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, αν και το αέριο που διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των αναγκών της Ευρώπης, η απώλειά του θα προσθέσει πίεση σε μια ήδη σφιχτή αγορά. Τα αποθέματα εξαντλούνται ταχύτερα από το συνηθισμένο λόγω του κρύου και άπνοια καιρού, δημιουργώντας προκλήσεις για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών τον επόμενο χειμώνα.
Επιπλέον, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία, όπου η ακραία ζέστη και η διευρυμένη αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν εντείνει τη ζήτηση, πιέζει περαιτέρω την αγορά. Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της και να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τιμές παραμένουν ευμετάβλητες, λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των παρατεταμένων κινδύνων παραγωγής.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν κέρδη την Τρίτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα κλείσουν με απώλειες λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση.
Για την ακρίβεια, το Brent σημείωσε το 2024 απώλειες ύψους 3,2% ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε απώλειες 0,1%.
Το Brent παρέμεινε αμετάβλητο στα 74,39 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 0,82% στα 71,57 δολάρια το βαρέλι.
Ο δείκτης PMI στην Κίνα αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με επίσημη έρευνα εργοστασίων την Τρίτη.
Η χαμηλή προοπτική ζήτησης στην Κίνα ανάγκασε τόσο τον OPEC όσο και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να μειώσουν τις προσδοκίες τους για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2025.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν από μια μεγαλύτερη - από την αναμενόμενη - μείωση από τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τη δραστηριότητα και η περίοδος των εορτών ενίσχυσε τη ζήτηση καυσίμων.
Η εστίαση των επενδυτών το επόμενο έτος θα είναι στην πορεία των επιτοκίων της Fed αφού η κεντρική τράπεζα νωρίτερα αυτό το μήνα προέβλεψε μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων, από τέσσερις τον Σεπτέμβριο, λόγω του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.