Νέα άμοδο καταγράφουν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προδιαγράφοντας νέα άνοδο για τρίτη εβδομάδα, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κινεζικά οικονομικά στοιχεία και οι αναφορές για ρεκόρ κατανάλωσης πετρελαίου ενισχύουν την άποψη ότι η ζήτηση στην Κίνα - στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή αργού παγκοσμίως - θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η τιμή του Brent κινείται ανοδικά 0,22% στα 93,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο επίσης 0,69% στα 90,80 δολάρια.
Αμφότεροι οι δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από την πανδημία COVID-19 σταθεροποιείται.
Τα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν επίσης ότι η επεξεργασία πετρελαίου από τα διυλιστήρια αυξήθηκε σε 64,69 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ τον Αύγουστο, αυξημένη κατά 19,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ίση με 15,23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).
Η απόδοση διύλισης αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς οι κινεζικοί μεταποιητές διατήρησαν τους ρυθμούς λειτουργίας σε υψηλά επίπεδα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για τα καλοκαιρινά ταξίδια και να επωφεληθούν από την ενίσχυση των περιθωρίων για τις εξαγωγές προς τους Ασιάτες καταναλωτές.
Τα ποσοστά ρεκόρ διύλισης της Κίνας σημειώνονται καθώς οι περικοπές παραγωγής από τους κύριους παραγωγούς, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι ανησυχίες για την προσφορά έχουν ωθήσει τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι οι εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.
Πτωτικά κινείται σήμερα το φυσικό αέριο (-2,57%) στα 36,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα.