Πετρέλαιο: Τέταρτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων
Shutterstock
Shutterstock

Πετρέλαιο: Τέταρτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων

Το Brent κλείνει την εβδομάδα με άνοδο 2,6% και το αμερικανικό αργό με άνοδο 3,6% καθώς η αγορά πετρελαίου είναι ακόμα επηρεασμένη από τις αμερικανικές κυρώσεις στους Ρώσους παραγωγούς.

Ειδικότερα την Παρασκευή το Brent σημειώνει αύξηση 0,7% στα 81,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται και αυτό ανοδικά 0,92% στα 79,41 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων υπόκειται πλέον στις αμερικανικές κυρώσεις. Η πτώση της ναυτιλιακής ικανότητας και η απαγόρευση που επέβαλε η Shandong Port Group στα δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν τα λιμάνια της έχει περιορίσει την προσφορά πετρελαίου.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης με αγωνία να δουν αν θα προκύψουν περισσότερες αναταράξεις στην προσφορά μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη Δευτέρα.

«Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι προσφοράς εξακολουθούν να παρέχουν ευρεία στήριξη στις τιμές του πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της ING σε ερευνητικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, τους δύο κύριους προμηθευτές αργού πετρελαίου.

Οι προσδοκίες για καλύτερη ζήτηση προσέφεραν κάποια στήριξη στην αγορά πετρελαίου. Τα στοιχεία έδειξαν χαλάρωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενισχύοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Τέλος, η δυναμικότητα των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας το 2024 μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, εξαιρουμένου του έτους 2022 που επλήγη από πανδημία, όπως έδειξαν επίσης κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή.

Στο φυσικό αέριο, πτώση καταγράφεται (-0,41%) και την Παρασκευή με την τιμή να διαμορφώνεται στα 46 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντανακλώντας τη σταθερή προσφορά, ακόμη και όταν ο ψυχρός καιρός αυξάνει τη ζήτηση.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο από ό,τι ήταν πέρυσι (65% γεμάτες έναντι 77% το 2024), αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ελλείψεων.

Οι προβλέψεις δείχνουν ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη από τις 17 έως τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με αδύναμη παραγωγή αιολικής ενέργειας μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, γεγονός που θα αυξήσει την ανάγκη για φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο πλαίσιο πιθανών νέων κυρώσεων. Ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία έχουν μειωθεί με την πάροδο των ετών, η Ευρώπη εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ ρωσικού LNG το 2024.