Οι αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν η Fed και η EKT οδηγούν σε σημαντικές απώλειες τα πολύτιμα μέταλλα. Ειδικότερα ο χρυσός υποχωρεί 2,61% στα 1.880 δολάρια, το ασήμι 5,08% στα 22,41 δολάρια και η πλατίνα 4,65% στα 984,6 δολάρια.
«Ο χρυσός και το ασήμι κατέγραψαν ράλι 20% τους τελευταίους τρεις μήνες και με τις αυξήσεις επιτοκίων προκύπτει μια ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών. Επίσης οι επενδυτές στα πολύτιμα μέταλλα βλέπουν πως ο κύκλος αύξησης επιτοκίων έχει ακόμα δρόμο. Κάτι που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από τις ομιλίες των Πάουελ και Λαγκάρντ» αναφέρει στο CNBC ο Yeap Jun Rong, market analyst στην IG.
Η ίδια προσθέτει πως «τα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ που δείχνουν πως δεν επιβραδύνει, αλλά αντιθέτως αναπτύσσεται, φοβίζει τους επενδυτές και τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed».
Ο Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση επιτοκίων κατά 25 μβ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου δήλωσε πως «υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα να γίνει, παρά την επιθετική νομισματική πολιτική. Στόχος μας δεν είναι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά η πτώση του πληθωρισμού σε βάθος χρόνου στο 2%. Κάτι που συνεπάγεται πως θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».
Ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως «τα πρόσφατα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν πως παρουσιάζουν θετικά στοιχεία, παρά το γεγονός πως η αγορά παραμένει ανθεκτική». Ο ίδιος προσέθεσε πως «η πτώση του πληθωρισμού βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο».
Oι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, εν μέρει επειδή το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει όλη την οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ακόμα μία παρόμοια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου.
«Θα παραμείνουμε στην πορεία μας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Όλα τα λογικά σενάρια λένε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, με σταθερό βηματισμό, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», τόνισε.
«Δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα και να τα διατηρήσει εκεί, προκειμένου να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», υπογράμμισε.