Η ανακάλυψη του ροδίου έγινε το 1803 από τον William Hyde Wollaston, έναν Άγγλο χημικό, ο οποίος εξήγαγε το στοιχείο από ένα κομμάτι μεταλλεύματος λευκόχρυσου από τη Νότια Αμερική.
Αυτό είναι το πιο ακριβό μέταλλο και δεν είναι ο χρυσός
Shutterstock
Shutterstock

Αυτό είναι το πιο ακριβό μέταλλο και δεν είναι ο χρυσός

Η ανακάλυψη του ροδίου έγινε το 1803 από τον William Hyde Wollaston, έναν Άγγλο χημικό, ο οποίος εξήγαγε το στοιχείο από ένα κομμάτι μεταλλεύματος λευκόχρυσου από τη Νότια Αμερική.

Το ακριβότερο μέταλλο και ένα από τα σπανιότερα, είναι το ρόδιο, του οποίου η τιμή ανά ουγγιά, ανέρχεται σε 10.300 δολάρια. Τι το κάνει λοιπόν τόσο ακριβό;

Λόγω της πολυχρηστικότητας του χρυσού, η αγωγιμότητά του, η ανθεκτικότητά του και η καλή του εμφάνιση τον τοποθετούν σταθερά στην πρώτη πεντάδα των ακριβότερων μετάλλων. 

Οι τιμές του χρυσού ανέρχονται σε πάνω από 1.850 δολάρια ανά ουγγιά τη στιγμή της δημοσίευσης - εντυπωσιακό, αλλά δεν συγκρίνεται με το ρόδιο.

Το ρόδιο δεν αντιδρά εύκολα με το οξυγόνο, γεγονός που το καθιστά ευγενές μέταλλο και σημαίνει ότι είναι ένας τέλειος καταλύτης, ανθεκτικός τόσο στη διάβρωση όσο και στην οξείδωση. Η συνολική σκληρότητά του και το υψηλό σημείο τήξης των 1.964 βαθμών Κελσίου (3.567 βαθμών Φαρενάιτ) το κατατάσσουν στα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου μαζί με την πλατίνα, το παλλάδιο, το όσμιο, το ιρίδιο και το ρουθήνιο.

Η ικανότητά του να αντέχει σε θερμοκρασίες νερού και αέρα έως και 600 βαθμούς Κελσίου (1.112 βαθμούς Φαρενάιτ) και να παραμένει αδιάλυτο στα περισσότερα οξέα, καθιστά το ρόδιο εξαιρετικά ευπροσάρμοστο για χρήση σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ηλεκτρικές επαφές και καλώδια θερμοστοιχείων και αντιστάσεων υψηλής θερμοκρασίας.

Ως το σπανιότερο από τα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου, το ρόδιο απαντάται περίπου σε 0,000037 μέρη ανά εκατομμύριο στο φλοιό της Γης, ενώ ο χρυσός βρίσκεται σε αφθονία περίπου 0,0013 μέρη ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας.

Η ανακάλυψη του ροδίου έγινε το 1803 από τον William Hyde Wollaston, έναν Άγγλο χημικό, ο οποίος εξήγαγε το στοιχείο από ένα κομμάτι μεταλλεύματος λευκόχρυσου από τη Νότια Αμερική. Η ανακάλυψη έγινε λίγο μετά την ανακάλυψη από τον Wollaston ενός άλλου μετάλλου της ομάδας του λευκόχρυσου, του παλλαδίου.

Το ρόδιο, το οποίο συνήθως βρίσκεται μαζί με κοιτάσματα πλατίνας, προέκυψε από το δείγμα του Wollaston αφαιρώντας την πλατίνα και το παλλάδιο, αφήνοντας πίσω του μια σκούρα κόκκινη σκόνη, στην οποία γίνεται επεξεργασία με υδρογόνο για να αποκαλυφθεί το πολύτιμο μέταλλο ρόδιο.

Ενώ το συμπαγές μέταλλο έχει ένα λαμπερό, ασημόλευκο χρώμα, το ρόδιο πήρε το όνομά του από το ελληνικό «ρόδον» που σημαίνει τριαντάφυλλο. Το όνομά του αναφέρεται στο κόκκινο χρώμα των αλάτων του μετάλλου.

Παρά τη σπανιότητα και την ομορφιά του, στατιστικά στοιχεία από το 2019 δείχνουν, ότι σχεδόν το 90% της ζήτησης ροδίου προέρχεται από τον τομέα των καταλυτών αυτοκινήτων στην παραγωγή καταλυτικών μετατροπέων, μια αναμφισβήτητα ακατάλληλη χρήση για ένα από τα σπανιότερα πολύτιμα μέταλλα της Γης.