Η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δεν έτυχε θερμής υποδοχής ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη μείωση αφήνει ακάλυπτο το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, όπως έχει σήμερα. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για τον Δεκέμβριο, όπου και πάλι ο OPEC+ θα μελετήσει εκ νέου τα δεδομένα της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ζήτησης που απορρέει από αυτήν. Μέχρι το Δεκέμβριο θα φανεί και η προοπτική της Κινεζικής οικονομίας, που ανοίγει και κλείνει σαν το ακορντεόν, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα με πηγές του OPEC+, η ληφθείσα απόφαση είναι απολύτως συμβατή με τις υφεσιακές προοπτικές των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας. Ωστόσο η μείωση αυτή, η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020, δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στην οικονομία των ΗΠΑ, εν όψει και των εκλογών του Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα και την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Η απόφαση του OPEC+ αποτελεί μια σαφέστατη αποτυχία των πιέσεων που είχε ασκήσει ο Λευκός Οίκος στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου, που θεωρούνται φιλικές και συμμαχικές προς τη Δύση. Διότι οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν από αυτές τις χώρες και όχι από τη Ρωσία και το Ιράν, όπως νομίζουν ορισμένοι.
Είναι πιθανόν σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας, η μείωση της προσφοράς να είναι ανεπαίσθητη, όμως η στάση κυρίως της Σαουδικής Αραβίας προβληματίζει. Διότι κλίνει εκ των πραγμάτων προς την πλευρά της Ρωσίας. Της Ρωσίας που έχει ευνοηθεί από την αύξηση των τιμών και των ποσοτήτων που πουλάει.
Διότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν επιβάλει κυρώσεις πάνω στο Ρωσικής προέλευσης πετρέλαιο, όμως η Μόσχα έχει στρέψει τις εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες αγορές. Η απογοήτευση του Λευκού Οίκου είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι το θέμα της τιμής του πετρελαίου, είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Mohammed bin Salman Al Saud, με την αμερικανική πλευρά να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απόφασης του OPEC+ στις ΗΠΑ;
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Εκτιμάται πως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα φτάσει τα $5 το βαρέλι και η τιμή της βενζίνης στην αντλία θα αυξηθεί κατά $0,50 το γαλόνι. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση στις τιμές των καυσίμων θέρμανσης. Οι αυξήσεις αυτές, θα σιγοντάρουν την άνοδο του πληθωρισμού που σαν αποτέλεσμα, θα επηρεάσει τις ψήφους των Αμερικανών πολιτών στις ενδιάμεσες εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο της νίκης στους Ρεπουμπλικανούς. Σαν αντίμετρο είναι πολύ πιθανόν ο Λευκός Οίκος να αποφασίσει μια εκ νέου απελευθέρωση καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματα.
Η άνοδος των τιμών θα οδηγήσει πιθανά στην αναζήτηση λύσεων μέσω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το κυρίαρχο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, κυρίως στο χώρο των Δημοκρατικών.
H υιοθέτηση του νόμου NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartel) που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ από τις προσχεδιασμένες ανόδους των τιμών πετρελαίου, δίνει μια εικόνα των αντιδράσεων εντός των αμερικανικών συνόρων. Δείτε σχετικό άρθρο του Γεράσιμου Ζώτου, ΗΠΑ: Ενστάσεις για τις μονοπωλιακές πρακτικές του OPEC+ .
Πέρα από τις εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις, θα εμφανιστούν και αντιδράσεις στο επίπεδο των εξωτερικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σαουδική Αραβία, αλλά και σε άλλες χώρες. Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναμένουν να διοχετευτεί, κάτω από τα «αμερικανικά ραντάρ» στην αγορά, περισσότερο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και από το Ιράν, με σκοπό την αναπλήρωση μέρους της μειωμένης προσφοράς.
Πάντως και ο τρόπος που αντέδρασε το Κρεμλίνο στην απόφαση του OPEC+, σηματοδοτεί τη μετατροπή της παραγωγής πετρελαίου σε ένα νέο οικονομικό όπλο, που δεν θα υπακούει στους κανόνες της αγοράς, αλλά θα χρησιμοποιείται κυρίως για να πλήττεται ο δυτικός κόσμος.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, δήλωσε πως μείωση της παραγωγής πετρελαίου, «δεν είναι ούτε σοφή, ούτε υποβοηθητική για την παγκόσμια οικονομία».
Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η απόφαση ήταν «σοφή και ισορροπημένη», πως «βοηθά τις χώρες του OPEC» και πως «αντιτίθεται στα συμφέροντα και στις πράξεις των ΗΠΑ». Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ, επειδή κάνουν χρήση των στρατηγικών τους αποθεμάτων.
Επομένως οι επενδυτές των εμπορευμάτων, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουν το πετρέλαιο σαν ένα εμπόρευμα που αποτελεί πολιτικό όπλο. Και σαν τέτοιο, απαιτεί ειδική προσοχή, αφού οι πολιτικές παρεμβάσεις καθιστούν κάθε μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, ευάλωτη.
Για να έχουμε μια ακόμα καλύτερη εικόνα των τιμών του πετρελαίου, στα ακόλουθα διαγράμματα παρακολουθούμε την πορεία των τιμών των παραγώγων σε Brent, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης τελευταίας εβδομάδας, των τελευταίων 30 ημερών, 52 εβδομάδων, 5 ετών και από το 1988 μέχρι σήμερα.
Γράφημα Brent 7 ημερών
Γράφημα Brent 30 ημερών
Γράφημα Brent 52 εβδομάδων
Γράφημα Brent 5 ετών
Γράφημα Brent από το 1988 μέχρι σήμερα.