Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για χρυσό και πετρέλαιο

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για χρυσό και πετρέλαιο

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει μία ευρύτερη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στις αγορές. Το γενικότερο momentum δεν δείχνει ακόμα να αλλάζει, ωστόσο οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για πολλά asset, μεταξύ των οποίων και για τα δύο δημοφιλέστερα του κλάδου των εμπορευμάτων, τον χρυσό και το πετρέλαιο.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση άνω του 0,5% στις χθεσινές συναλλαγές, διαμορφώνεται στα 2.657 δολάρια/ουγγιά και απέχει περίπου 6,3% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 30 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, η τιμή του Brent παραμένει κοντά στα 72 δολάρια/βαρέλι, με σημαντικότερη είδηση των ημερών την απόφαση του OPEC+ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Χρυσός και πετρέλαιο σχετίζονται έμμεσα με την εκλογή Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τους πολέμους και κυρίως αυτόν στην Ουκρανία. Αν τα καταφέρει, θα έχει πετύχει κάτι πολύ δύσκολο στην εποχή μας, να περιορίσει την αβεβαιότητα. Παραδοσιακά, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό αυξάνεται σε περιόδους αβεβαιότητας γιατί θεωρείται το κορυφαίο ασφαλές καταφύγιο, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή.

Αυτή είναι η μία πλευρά του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η εκλογή Τραμπ. Η άλλη πλευρά, σχετίζεται με την απειλή του εμπορικού πολέμου, μέσω της επιβολής υψηλών δασμών σε κινεζικά και ευρωπαϊκά προϊόντα. Μία απειλή που βρίσκεται πάντα εκεί να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στο μεταξύ, η πολιτική αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία ανεβάζει το θερμόμετρο και στην Ευρώπη, ενώ πάντα υπάρχουν και οι πολλαπλές εστίες γεωπολιτικής αβεβαιότητας, από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Η Goldman Sachs, πάντως, έχει προσπαθήσει να συνυπολογίσει όλες τις πιθανές και απίθανες παραμέτρους που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου το 2025. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας έχουν καταλήξει το συμπέρασμα ότι το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, κυρίως με φόντο το γεωπολιτικό σκηνικό, θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στα 3.150 δολάρια/ουγγιά (στο αισιόδοξο σενάριο) και το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2025.

Για τον χρυσό, οι δύο καταλύτες που έχουν τη δυναμική να στείλουν τις τιμές του περίπου 18,5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι η επιμονή του πληθωρισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ακόμα και στο βασικό σενάριο, όμως, στο οποίο ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, εμφανίζουν ακραία επιδείνωση, η Goldman πιστεύει ότι ο χρυσός θα φτάσει στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων, με ώθηση από την αυξημένη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών, καθώς και από τις ανησυχίες τόσο για τη δημοσιονομική κατάσταση ΗΠΑ και Ευρώπης, όσο και την πιθανότητα νέου εμπορικού πολέμου.

Το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών αυξάνει την τιμή–στόχο για τον χρυσό σχεδόν κατά 9%, με την Goldman να σημειώνει ότι οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ ενδέχεται να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες – και κυρίως όσες έχουν στην κατοχή τους μεγάλα αποθέματα αμερικανικών ομολόγων – να αγοράσουν περισσότερο χρυσό.

Τι θα μπορούσε να αποτρέψει ένα νέο ράλι του χρυσού; Η διατήρηση των επιτοκίων της Fed σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα και η ισχυροποίηση του δολαρίου. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για risk assets μέσα στο Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν οι πρώτες μηνιαίες εκροές από τα παγκόσμια ETF χρυσού από τον περασμένο Απρίλιο, ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, με τα 1,9 δισ. δολάρια να προέρχονται από την Ευρώπη.

Η UBS, από την πλευρά της, τοποθετεί την τιμή του χρυσού στα 2.900 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2025, στο βασικό σενάριο, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι θα αγγίξει τα 3.000 δολάρια. Εντούτοις, βραχυπρόθεσμα η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο υποχώρησης συσσώρευσης, ολοκληρώνοντας το 2024 στο επίπεδο των 2.700 δολαρίων.

Για το πετρέλαιο είναι πιθανότερο να σημειωθεί αλλαγή σκηνικού μέσα στους επόμενους μήνες, αν και η Goldman εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 70-85 δολαρίων το 2025. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν είναι η αναιμική ζήτηση και η περίσσεια προσφοράς ανά την υφήλιο. Ο παράγοντας που φυσικά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα είναι μία σοβαρή γεωπολιτική κρίση. Αν λ.χ. κλείσει το Στενό του Ορμούζ και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σφίξει και άλλο τον κλοιό γύρω από το Ιράν, η τιμή του Brent θα φτάσει εύκολα στα 100 δολάρια.

Μέσα στο 2024 η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει έως τα 68,23 δολάρια στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ το υψηλότερο σημείο καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά στα 91,18 δολάρια στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ενισχυθεί οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Η Goldman προβλέπει ότι στο σενάριο που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, το Brent θα υποχωρήσει έως τα 64 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι δασμοί θα περιορίσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη ζήτηση πετρελαίου κατά 1%. Αν, μάλιστα, οι χώρες που OPEC+ αποφασίσουν εντέλει να αυξήσουν την παραγωγή, το Brent μπορεί κάλλιστα να φτάσει έως τα 61 δολάρια.