Τι οδηγεί σε νέες κορυφές χρυσό και ασήμι 
shutterstock
shutterstock

Τι οδηγεί σε νέες κορυφές χρυσό και ασήμι 

Οι αυξημένες εστίες αβεβαιότητας που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε αρνητικά γεγονότα για τις αγορές, είναι αυτές που στέλνουν σε νέα ιστορικά υψηλά τις τιμές του χρυσού και πυροδοτούν μία νέα ανοδική κίνηση στο ράλι του αργύρου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων είναι πολλοί.

Από τον νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων που άνοιξαν οι Fed και ΕΚΤ, έως τις αυξημένες αγορές από κεντρικές τράπεζες της Ασίας και την προσπάθεια των BRICS να αποκαθηλώσουν το δολάριο. Όμως η μεγάλη αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες για την εξέλιξη των τιμών των δύο πολύτιμων μετάλλων βραχυπρόθεσμα.  

Ο χρυσός ενισχύεται σε ποσοστό 31,5% μέσα στο 2024, έχοντας ξεκινήσει το έτος από τα 2.081 δολάρια/ουγγιά και απειλώντας να σπάσει ακόμη και το φράγμα των 3.000 δολαρίων, ιδίως στην περίπτωση κλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης, πριν το τέλος του. Το ασήμι, από την πλευρά του, σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο φέτος, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του τους προβολείς. Η τιμή του ενισχύεται κατά 40,8% και οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται το ράλι στο ασήμι να έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, αν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ασήμι εμφανίζει πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις. 

Είναι, επίσης, σαφές ότι το ισχυρό momentum για τα πολύτιμα μέταλλα οφείλεται και στο λεγόμενο FOMO (fear of missing out), στον φόβο δηλαδή των επενδυτών ότι θα μείνουν εκτός του ράλι, ακόμη και στα ιστορικά υψηλά του χρυσού. Ο σημαντικότερος καταλύτης παραμένει η ελκυστικότητα των ασφαλών καταφυγίων, κάτι που βέβαια δε συνάδει πλήρως με το μεγάλο ράλι που σημειώνουν οι μετοχές. Παρά, λοιπόν, το ράλι των χρηματιστηρίων, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι τοποθετημένοι και σε ασφαλή καταφύγια, ακριβώς λόγω των αυξημένων εστιών αβεβαιότητας.  

Σύμφωνα με τη Saxo, οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, οδηγεί σε μείωση το κόστος επενδύσεων όπως ο χρυσός και το ασήμι. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την αυξημένη ζήτηση για ETFs χρυσού από διαχειριστές κεφαλαίων, που προέρχονται ειδικά από τη Δύση και οι οποίοι έως τον περασμένο Μάιο ήταν καθαροί πωλητές, μία τάση που ξεκίνησε το 2022 όταν η Fed αποφάσισε να προβεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η Saxo εκτιμά ότι οι επόμενοι στόχοι για χρυσό και ασήμι είναι το επίπεδο των 3.000 δολαρίων και των 35 δολαρίων, αντίστοιχα. Που συνεπάγεται, άνοδο της τάξης του 10% για τον χρυσό και 3% για το ασήμι.  

Η ING, από την πλευρά της, σημειώνει ότι η μακροοικονομική εικόνα σε συνδυασμό με τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μ. Ανατολή και της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, θα οδηγήσουν σε νέα υψηλά την τιμή του χρυσού. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εκλογές θα συντηρήσουν το ευνοϊκό momentum έως το τέλος του έτους, με την ING να εκτιμά ότι ο χρυσός θα σημειώσει ικανοποιητικές επιδόσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.  
 
Την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκε δημοσκόπηση μεταξύ των συνέδρων στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association, της Αρχής του Λονδίνου που ελέγχει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές χρυσού και ασημιού. Οι συμμετέχοντες προβλέπουν ότι ο χρυσός θα ανέλθει στα 2.917 δολάρια μέσα στο επόμενο 12μηνο, αλλά το ασήμι θα τρέξει ένα ράλι της τάξης του 40% για να φτάσει τα 45 δολάρια/ουγγιά. Η bullish εκτίμηση για το ασήμι αποδίδεται στη σημαντική βιομηχανική ζήτηση, την οποία δυσκολεύεται να καλύψει η προσφορά.  

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ο χρυσός ανεβαίνει σε νέες κορυφές σχεδόν κάθε εβδομάδα, ενώ το ασήμι απέχει σχεδόν 46% από το δικό του «Έβερεστ», στο οποίο αναρριχήθηκε το… μακρινό 2011. Την ίδια ώρα, ο λόγος χρυσού προς ασήμι (η σχέση δηλαδή των τιμών των δύο πολύτιμων μετάλλων) συνεχίζει να διαμορφώνεται πάνω από το 80, υποδηλώνοντας ότι το ασήμι παραμένει υποτιμημένο έναντι του χρυσού. Επομένως, στη θεωρία τουλάχιστον το ασήμι έχει μεγαλύτερο δρόμο μπροστά του να τρέξει.  

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ο λόγος χρυσού προς ασήμι συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια bear markets στα πολύτιμα μέταλλα, που συνεπάγεται ότι η διαφορά των τιμών μεγαλώνει, ενώ μειώνεται σε bull markets και αντίστοιχα μειώνεται η διαφορά μεταξύ τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η τιμή του αργύρου εμφανίζει πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις έναντι του χρυσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος χρυσού προς ασήμι είχε υποχωρήσει περίπου στο 31, όταν τον Απρίλιο του 2011 το ασήμι κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 49,51 δολάρια/ουγγιά, ενώ εκτινάχθηκε στο 80 πέντε χρόνια αργότερα.

Ο λόγος χρυσού προς ασήμι υποχώρησε στο 73 τον περασμένο Μάιο, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο 63. Το υψηλότερο επίπεδο σημειώθηκε στο αποκορύφωμα της ανησυχίας για την πανδημία τον Μάρτιο του 2020.