Νέο ρεκόρ για το χρυσό - Ράλι άνω του 6,4% για το ασήμι
Shutterstock
Shutterstock

Νέο ρεκόρ για το χρυσό - Ράλι άνω του 6,4% για το ασήμι

Ξεπέρασε και το νέο «ψυχολογικό φράγμα» των 2.700 δολαρίων η ουγγιά ο χρυσός την Παρασκευή, επαληθεύοντας για μια ακόμη φορά τη θεωρία του «ασφαλούς καταφυγίου» σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως στην προκειμένη περίπτωση  η ανησυχία για τις αμερικανικές εκλογές και η επόμενη μέρα, αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, άλλη μια παράμετρος που ωθεί τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλο είναι και το περιβάλλον χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής λόγω της μείωσης των επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται στα 2.733,60 δολάρια η ουγγιά, αυξημένη κατά 0,97% σε σχέση με την Πέμπτη και με σωρευτική αύξηση πάνω από 2% αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BMI, ο χρυσός αναμένεται να διαπραγματεύεται εντός του εύρους των 2.500-2.800 δολαρίων τους επόμενους μήνες, ενισχυμένoς από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής έντασης. Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή δείχνει να κλιμακώνεται, καθώς η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ μετά την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες για τη διεξαγωγή τους, η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να διεκδικήσουν την υποστήριξη κάθε ψηφοφόρου.

Παράλληλα, τα χαμηλότερα επιτόκια, μετά την μεγάλη μείωση από την Fed κατά 0,50%,  αυξάνουν την απήχηση του χρυσού, που θεωρείται η ασφαλέστερη επένδυση σε περιόδους αναταραχής.

Ράλι παρατηρείται και στο ασήμι, με την τιμή του να κάνει άλμα κατά 6,45% στα 33,77 δολάρια η ουγγιά, οδεύοντας προς μια κερδοφόρο εβδομάδα. Εκτιμήσεις αναλυτών βλέπουν ανοδικό περιθώριο για το ασήμι, που συνήθως ακολουθεί με καθυστέρηση τα κέρδη του χρυσού. Οι αιτίες ανόδου του πολύτιμου μετάλλου είναι οι ίδιες με το χρυσό, ωστόσο το ράλι έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αυξάνεται.