Τι σημαίνει η επιστροφή της Μitsui στις συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων
shutterstock
shutterstock

Τι σημαίνει η επιστροφή της Μitsui στις συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters πριν δύο ημέρες, ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας, η Μitsui & Co, αποφάσισε να επιστρέψει στις παγκόσμιες συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων  μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια απουσίας. 
 
Το ράλι της τάξης του 28,8% από τις αρχές του 2024 και 42,2% τις τελευταίες 52 εβδομάδες είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη ιστορία του χρυσού και προφανώς κέντρισε το ενδιαφέρον της Μitsui, η οποία σύμφωνα με πηγές του Reuters επιθυμεί την επανείσοδο της στην αγορά. 
 
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, η Μitsui δήλωσε ότι αναμένεται να  επιστρέψει στην αγορά μέσω της θυγατρικής της, Mitsui Bussan Commodities Ltd, από το Λονδίνο, με στόχο «τις ευκαιρίες για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνου τιμών στον κλάδο των πολύτιμων μετάλλων.Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Mitsui Bussan Commodities να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο σε βασικές αγορές και να προσφέρει στους πελάτες της διαφοροποιημένες λύσεις». 
 
Τι σηματοδοτεί όμως η επιστροφή της Μitsui στο εμπόριο πολύτιμων μετάλλων, μετά από εννέα χρόνια απουσίας και τη στιγμή μάλιστα που ο χρυσός είναι μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του; 
 
Η Mitsui ξεκίνησε να εμπορεύεται πολύτιμα μέταλλα το 1970. Το 2015 όμως, μια χρονιά που ο χρυσός προσέγγισε εκ νέου τα χαμηλά του 2010, πέριξ των 1046 δολαρίων/ουγγιά, ο ιαπωνικός κολοσσός  αποφάσισε να αποχωρήσει και να επικεντρωθεί στα παράγωγα ενέργειας και βασικών μετάλλων για πελάτες που επιθυμούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους των τιμών, από τα γραφεία της στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και το Παρίσι. 
 
Η φετινή άνοδος των τιμών των πολύτιμων μετάλλων όμως προκάλεσε εκ νέου το ενδιαφέρον της και την οδήγησε στην απόφαση να διορθώσει ένα στρατηγικό λάθος της.  
 
Προφανώς, για να αποφασίζει η Μitsui να επιστρέψει στην αγορά πολύτιμων μετάλλων παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, πιστεύει ότι υπάρχει «δρόμος» και «ψωμί» ακόμα.   
 
Στην απόφαση της μπορεί να συνετέλεσε και το «κενό της αγοράς» που επικαλούνται κάποιοι αναλυτές,  λόγω των πρόσφατων αποχωρήσεων από τον τομέα, όπως εκείνη της Credit Agricole για παράδειγμα  στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Πιστεύουμε όμως ότι αυτός είναι ένας «παράπλευρος λόγος», καθώς μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει οι «μικρότεροι» παίκτες στην εμπορία παραγώγων στα πολύτιμα μέταλλα και όχι κάποιος από τους γίγαντες του κλάδου. 
 
Όπως και να έχει, η  επιστροφή της Mitsui θα φέρει επιπλέον ρευστότητα στο παγκόσμιο εμπόριο παραγώγων πολύτιμων μετάλλων, το οποίο φαίνεται να αποκτά νέο και ακόμα  μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο λόγω της έναρξης των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων, όσο και της  αυξημένης ζήτησης για επενδυτικά καταφύγια εν μέσω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και της έντασης στη  Νότια Σινική Θάλασσα.   

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι κάτοχοι χρυσού που τοποθετήθηκαν στο πολύτιμο μέταλλο λόγω των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων, όχι μόνο δεν έχουν τη διάθεση να αποεπενδύσουν  και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους τώρα που ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, αλλά αντίθετα εμφανίζονται θετικοί στην αύξηση της επένδυσης τους, ως ένα αμυντικό προπύργιο στο χαρτοφυλάκιο τους εν μέσω πολλαπλών γεωστρατηγικών κρίσεων.  

Επιπλέον, οι  ακόμα πιο ενημερωμένοι διαχειριστές αυξάνουν τις θέσεις τους στον χρυσό και λόγω της αυξημένης βιομηχανικής του χρήσης(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).  

Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στα σημαντικότερα κέντρα διαπραγμάτευσης χρυσού, όπως είναι η εξωχρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου και η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών χρυσού αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε 259 δις δολάρια ημερησίως, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά ανέβηκε κατά 10%, στα 176 δις δολάρια. Για λόγους σύγκρισης να αναφέρουμε ότι ο όγκος συναλλαγών του χρυσού ήταν κατά μέσο όρο περίπου 163 δις δολάρια ημερησίως το 2023. 
 
Πολύτιμα μέταλλα ή δικαιώματα άνθρακα; 

Η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, η Credit Agricole, πρόσφατα αποφάσισε να αντικαταστήσει από το 2025 και μετά τα πολύτιμα μέταλλα με τη διαπραγμάτευση στις ρυθμιζόμενες αγορές άνθρακα. 
 
Η κίνηση σηματοδοτεί την αυξανόμενη έλξη της πιο πολύτιμης αγοράς άνθρακα στον κόσμο, ήτοι  του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ -ETS - για τις  ευρωπαϊκές τράπεζες, μια κίνηση που εναρμονίζεται άλλωστε και με τις  «πράσινες φιλοδοξίες» των περισσότερων. 
 
Η αξία των διαπραγματεύσιμων παγκόσμιων αγορών για άδειες διοξειδίου του άνθρακα έφτασε το ρεκόρ των 881 δις ευρώ -949 δις δολάρια το 2023, σύμφωνα με αναλυτές της LSEG. Το ETS της ΕΕ αντιπροσώπευε το 87% του παγκόσμιου συνόλου, τουτέστιν  770 δισεκατομμύρια ευρώ. 
 
Ως στήλη πιστεύουμε ότι στην απόφαση της  γαλλικής τράπεζας για τη μετακίνηση της από την αγορά των πολύτιμων μετάλλων σε αυτή των αδειών διοξειδίου του άνθρακα συνετέλεσε κυρίως το γεγονός ότι ήδη είχε μειώσει αισθητά την παρουσία της στην πρώτη μετά το χτύπημα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.   
 
Οι περιορισμοί πτήσεων και το κλείσιμο πολλών ορυχείων πολύτιμων μετάλλων στις αρχές του 2020 δημιούργησαν ανησυχίες ότι οι έμποροι δε θα μπορούσαν να μεταφέρουν χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαίρως για να τον παραδώσουν έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. 
 
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χρυσού και του ασημιού στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη παρουσίασαν μεγάλη απόκλιση, οδηγώντας σε υψηλή ζήτηση για ανταλλαγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με φυσικά –EFPs  τα οποία επιτρέπουν στους επενδυτές να ανταλλάσσουν θέσεις μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρυσό ή ασήμι προς και από φυσικό μέταλλο-  και φυσικά ακραία αστάθεια στο ασφάλιστρα EFP. 
 
Όσες τράπεζες δε μείωσαν τις θέσεις τους, επιλέγοντας να περιμένουν την ομαλοποίηση του χάσματος τιμών, κατάφεραν να ξεπεράσουν την καταιγίδα. Η Credit Agricole όμως επέλεξε να κλείσει τις θέσεις της, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες.  
 
Έτσι ενώ η  επιχείρηση πολύτιμων μετάλλων της τράπεζας, έβγαζε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από το 2020, δεν κατάφερε να κλείσει ποτέ τις πληγές της πανδημίας, με αποτέλεσμα την πρόσφατη απόφαση να μετακινηθεί σε νέες αγορές όπως ο άνθρακας, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα.  
 
Βέβαια, όπως συνειδητοποιεί κανείς από το εύρος των δύο αγορών που αναδεικνύεται στο παρόν άρθρο, «άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας»... 
 



Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]