Ανεβάζει στροφές το έργο - Ποιοι ελληνικοί όμιλοι εξετάζουν επενδύσεις στην περιοχή
Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Ανεβάζει στροφές το έργο - Ποιοι ελληνικοί όμιλοι εξετάζουν επενδύσεις στην περιοχή

«Γκάζι» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστή ως «GREGY», με την ελληνική και την αιγυπτιακή πλευρά να θέτουν χθες επί τάπητος στο Κάιρο τα επόμενα βήματα του έργου. Η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην κατάρτιση των οριστικών μελετών εφαρμογής με το έργο που θα μεταφέρει 100% καθαρή ενέργεια να ωριμάζει σημαντικά.

Μάλιστα, στέλεχος που είναι υπεύθυνο για το έργο, δήλωσε στο Bloomberg, ότι η έναρξη της σύνδεσης θα ξεκινήσει το 2030 επιδιώκοντας να καταλήξει σε μια τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος.

Ο κ. Ιωάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι το έργο έχει προσελκύσει «έντονο ενδιαφέρον» από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί πως το μνημόνιο κατανόησης για το έργο έχει ήδη υπογραφεί με την Infinity Power, μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar του Άμπου Ντάμπι. Ο διαχειριστής του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου IPTO είχε, επίσης, δηλώσει τον Νοέμβριο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε αυτό.

Μετά το πέρας της χθεσινής Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, τονίζοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση».

Τα οφέλη του έργου

Η «Gregy» έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ενεργειακών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του project θα ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρική σύνδεση, η οποία θα αποτελείται από 4 καλώδια που θα εκτείνονται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα  κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου, στοχεύει να φέρει ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο 9,5 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων που θα αναπτύξει η Κοπελούζος στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό έργο.

Το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας θα προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία, το άλλο 1/3 για μεταφορά στη Βουλγαρία, την Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το υπόλοιπο για την ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως το υδρογόνο και τη μεθανόλη για τα πλοία, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε ο Όμιλος.

Προβάδισμα έχουν τα αιολικά, καθώς σύμφωνα με τις ανεμολογικές μελέτες, η περιοχή διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου από 6-9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Άλλο ένα πλεονέκτημα των αιολικών έναντι των φωτοβολταϊκών είναι πως παράγουν ενέργεια και κατά τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή θα μπορεί να υπάρχει έγχυση ενέργειας στο δίκτυο όλο το 24ωρο. Το έργο θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και ο ελληνικός Όμιλος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για την ανάπτυξή τους.

Η αδιάλειπτη παραγωγή που θα έχει η σύνδεση  αποτελεί εγγύηση για σταθερότητα στην τιμή ενέργειας. Συνολικά, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συνεισφέρει στην απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, εξετάζεται και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για δημιουργία υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Στο «ραντάρ» των ελληνικών επιχειρήσεων η Αίγυπτος

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η παρουσία αρκετών μεγάλων εγχώριων «παικτών» στο χθεσινό ελληνο-κυπριο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε μετά την Τριμερή Σύνοδο. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Ιατρικό Αθηνών, Copelouzos Group, V-Group, D-Pumps και Μηχανική Περιβάλλοντος στοχεύουν να διευρύνουν την παρουσία τους στην Αίγυπτο και φάνηκαν αποφασισμένοι να επενδύσουν στις υποδομές της χώρας, ενισχύοντας τη δραστηριότητά τους και την παρουσία τους εκεί. Η αναπτυξιακή δυνατότητα που προσφέρεται στην Αίγυπτο είναι μεγάλη και οι ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδείχθηκαν την Τετάρτη στο επιχειρηματικό φόρουμ τόσο στον κλάδο των ΑΠΕ όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού των έργων υποδομών και της βιομηχανίας βιωσιμότητας και ενεργειακής μετάβασης, ήταν πολλαπλές.

Το μήνυμα που δόθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας Αιγύπτου και Κύπρου που συμμετείχαν στο φόρουμ κ. Eng. Karim Badawi, υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων και Mahmoud Esmat, υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Γιώργο Παπαναστασίου υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ήταν ότι υπάρχει πολιτική βούληση οι τρεις χώρες να συμπορευτούν στον ενεργειακό τομέα με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την επιτάχυνση των διασυνδέσεων και τη διείσδυση των ΑΠΕ. 

Ουσιαστικά, «ανοίγει» μια μεγάλη προοπτική να αναδειχθεί αρχικά η αγορά της Αιγύπτου, με σκοπό τη μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτεί μέσω της Ελλάδας, την Ευρώπη. Συν τοις άλλοις, όμως, προσφέρει «εύφορο» έδαφος για  ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας εκτός Ελλάδας.