Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ. Από το σχήμα αυτό υποβλήθηκε και η μοναδική προσφορά για το έργο ΣΔΙΤ που σχετίζεται με τη δεύτερη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Το mega έργο
Δέκα δήμοι της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να καλυφθούν από το έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 1 εκατ. κάτοικοι, ήτοι σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα «απολαύσουν» τα οφέλη του mega αυτού project. Πρόκειται για τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκέων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και του ίδιου του δήμου της Θεσσαλονίκης.
Η διάρκεια της σύμβασης για το έργο έχει οριστεί στα 27 χρόνια, με τα δύο πρώτα εξ αυτών να αφορούν στην κατασκευή του έργου. Για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης έχει υπολογιστεί ποσό 60 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα του 2025.
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό στάδιο του διαγωνισμού το 2021, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες Άβαξ-MORE (Motor Oil) -Θαλής, Μυτιληναίος-Μεσόγειος, Intrakat και Ηλέκτωρ-Άκτωρ Παραχωρήσεις, οι οποίες και είχαν αρχικώς συμμετάσχει. Δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα έβαλαν φρένο στη συνέχιση της διεκδίκησης του έργου από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Το έργο διεκδικεί πλέον μόνο η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, καθώς ήταν το μόνο σχήμα που «έδωσε» επίσημη προσφορά στις 29/7, σε συνέχεια του «πράσινου» φως που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη άνοιξη για τη συνέχιση του διαγωνισμού. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.
Τα οφέλη
Η Κεντρική Μακεδονία φαίνεται να κάνει αρκετά βήματα μπροστά στο ζήτημα των απορριμμάτων, με το έργο να είναι ικανό να απαλλάξει την περιοχή από αυτά αλλά και να της προσδώσει περιβαλλοντικά οφέλη.
Η ραγδαία μείωση ενός σημαντικού όγκου αποβλήτων, ο δραστικός περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής, κάτι που επισύρει και κοινωνικές αντιδράσεις, αποτελούν τα κυριότερα οφέλη του project.
Συγκεκριμένα, οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν αναμένεται να διαθέτουν δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών. Η μονάδα έχει χωροθετηθεί σε έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Στις νέες υποδομές θα γίνεται επεξεργασία βιοαποβλήτων, χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων αποβλήτων, υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων. Θα προβλέπεται η ενισχυμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θα ακολουθεί η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) υπολείμματος προς ενεργειακή αξιοποίηση, κυρίως στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ η οποία μετέχει στη σύμπραξη.H νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα υποδέχεται το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων των προαναφερθέντων δήμων.
Ως εκ τούτου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως κυρίαρχη δύναμη στα έργα διαχείρισης, θα αναπτύξει πλέον μονάδες δυναμικότητας 450.000 τόνων ετησίως στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς είχε πρόσφατα αναλάβει και το έργο για τις ανατολικές περιοχές της περιφέρειες. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι έχει ήδη ολοκληρωμένες μονάδες σε Ήπειρο αλλά και Πελοπόννησο.