Απόβλητα: Σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν «κλείδωσε» το mega έργο στη Θεσσαλονίκη

Απόβλητα: Σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν «κλείδωσε» το mega έργο στη Θεσσαλονίκη

H κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στη δεύτερη μονάδα απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο αμαμένεται να επωφεληθούν 9 δήμοι της Θεσσαλονίκης, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1 εκατ. κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ήτοι σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι θα «απολαύσουν» τα οφέλη του mega αυτού project. Η ραγδαία μείωση ενός σημαντικού όγκου αποβλήτων, ο δραστικός περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής, κάτι που επισύρει και κοινωνικές αντιδράσεις, αποτελούν τα κυριότερα από αυτά.

Συγκεκριμένα, οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν αναμένεται να διαθέτουν δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών. Η μονάδα έχει χωροθετηθεί σε έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.    

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό στάδιο του διαγωνισμού το 2021, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες Άβαξ-MORE (Motor Oil) -Θαλής, Μυτιληναίος-Μεσόγειος, Intrakat και Ηλέκτωρ-Άκτωρ Παραχωρήσεις, οι οποίες και είχαν αρχικώς συμμετάσχει. Δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα έβαλαν όμως φρένο στη συνέχιση της διεκδίκησης του έργου από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Το έργο διεκδίκησε στη συνέχεια μόνο η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, καθώς ήταν το μόνο σχήμα που «έδωσε» επίσημη προσφορά στις 29/7, σε συνέχεια του «πράσινου» φως που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη άνοιξη για τη συνέχιση του διαγωνισμού και τώρα ανακηρύχθηκε επίσημα ο προσωρινός ανάδοχος.

Το επόμενο στάδιο είναι να ολοκληρωθεί η συλλογή δικαιολογητικών, να σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικά να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2025, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει το έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης για το έργο έχει οριστεί στα 27 χρόνια, με τα δύο πρώτα εξ αυτών να αφορούν στην κατασκευή του έργου. Για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης έχει υπολογιστεί ποσό 60 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως κυρίαρχη δύναμη στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, έχει οριστεί ανάδοχος και για ένα ακόμα έργο απορριμμάτων, ανατολικά της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό της Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ), προϋπολογισμού 241,881 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της δύο ολοκληρωμένες μονάδες σε Ήπειρο αλλά και Πελοπόννησο, με μονάδες σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κορινθία και Αργολίδα. Τώρα, ισχυροποιεί τη δραστηριότητά της και στη Βόρεια Ελλάδα, με δύο συμβάσεις που συνολικά φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.