«Καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων» μπορούν να υπάρξουν, όταν η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από την ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που εκπέμπεται.
Αρνητικές εκπομπές ρύπων: Ο νέος στόχος των σκανδιναβικών χωρών κόντρα στο «greenlash»
Shutterstock
Shutterstock

Αρνητικές εκπομπές ρύπων: Ο νέος στόχος των σκανδιναβικών χωρών κόντρα στο «greenlash»

«Καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων» μπορούν να υπάρξουν, όταν η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από την ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που εκπέμπεται.

Οι σκανδιναβικές χώρες θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα στην ενεργειακή τους ατζέντα την επίτευξη του στόχου για «καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων», παρά την εντεινόμενη πολιτική αντίδραση που σοβεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το CNBC, ήδη η Δανία και η Φινλανδία βάζουν «ψηλά» τον πήχη σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2. Κατά τους επιστήμονες οι «καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων» μπορούν να υπάρξουν, όταν η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από την ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που εκπέμπεται.

Αν αυτό επιτευχθεί, οι δύο σκανδιναβικές χώρες όχι μόνο θα σταματήσουν να συμβάλλουν στην κλιματική κρίση, αλλά θα βοηθήσουν ενεργά στην επιβράδυνση του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Φινλανδία, η οποία πρόσφατα στέφθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για έβδομη συνεχή χρονιά, έχει κατοχυρώσει στη νομοθεσία της αυτό που θεωρείται ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα στον κόσμο: Στόχος της είναι να γίνει η πρώτη χώρα υψηλού εισοδήματος που θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2035 και καθαρές αρνητικές μέχρι το 2040.

Η Δανία, την οποία η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία αναγνώρισε ως τη δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, στοχεύει σε καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2045 - και σε καθαρό αρνητικό πρόσημο έως το 2050.

Στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα τέλη του περασμένου έτους, η Δανία, η Φινλανδία και ο Παναμάς εγκαινίασαν την Ομάδα των αρνητικών εκπομπών (GONE), έναν συνασπισμό χωρών που επιδιώκει να απομακρύνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι παράγει.

Η ομάδα υπό την ηγεσία της Δανίας επιδιώκει να επιτύχει αυτόν τον στόχο μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επεκτείνοντας τα δάση και επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες. Ο Παναμάς, όπως και άλλα κράτη με έντονη δασώδη βλάστηση, απομακρύνει ήδη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκπέμπει κάθε χρόνο.

Μια αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «πράσινη αντίδραση» (σ.σ. ο αγγλικός νεολογισμός greenlash προκύπτει από τις λέξεις green και backlash) κατά των πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, απογοητευμένοι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να πιέσουν για περαιτέρω εξαιρέσεις από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ, επίσης, η πολιτική για το κλίμα έχει καταστεί θρυαλλίδα ενόψει, μάλιστα, και των προεδρικών εκλογών. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αμφισβητήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει συχνά δηλώσει σε προεκλογικές ομιλίες ότι σκοπεύει να προχωρήσει τις ενεργειακές εξορύξεις ασχέτως συνεπειών, αν εκλεγεί πρόεδρος, αναφερόμενος ειδικότερα στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο Τραμπ έχει επίσης επικρίνει έντονα τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα και στο παρελθόν απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που αποτελεί ορόσημο, μια απόφαση την οποία ο Μπάιντεν ανέτρεψε αργότερα.

Τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα - που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικά απέναντι στα ζητήματα του κλίματος - έχουν επίσης ασκήσει έντονη κριτική στις πράσινες πολιτικές. Η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ενόψει των ευρωπαϊκών βουλευτικών εκλογών.