«Τέλος» στην παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα βάζει η Βρετανία (η πρώτη χώρα της G7), κλείνοντας το τελευταίο εργοστάσιό της, το Ratcliffe-on-Soar της Uniper στα Midlands της Αγγλίας, έπειτα από 140 χρόνια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.
Το 2015 η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει μονάδες άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Εκείνη την εποχή, σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προερχόταν από άνθρακα, αλλά το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε λίγο πάνω από 1% πέρυσι.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι είναι δυνατή η σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα με πρωτοφανή ταχύτητα», δήλωσε η Julia Skorupska, επικεφαλής της γραμματείας της Συμμαχίας Powering Past Coal Alliance, μιας ομάδας περίπου 60 εθνικών κυβερνήσεων που επιδιώκουν να τερματίσουν την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα.
Η μείωση της ενέργειας από άνθρακα συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Βρετανίας, οι οποίες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από το 1990.
Καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ο στόχος της Βρετανίας
Η Βρετανία, η οποία έχει ως στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, σχεδιάζει επίσης την απαλλαγή του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι το 2030, μια κίνηση που θα απαιτήσει μια ταχεία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
«Η εποχή του άνθρακα μπορεί να τελειώνει, αλλά μια νέα εποχή καλών θέσεων εργασίας στον τομέα της ενέργειας για τη χώρα μας μόλις αρχίζει», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Μάικλ Σανκς, σε δήλωσή του, σύμφωνα με το france24.com.
Οι εκπομπές από την ενέργεια αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων πρέπει να περιοριστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Τον Απρίλιο, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες της G7 συμφώνησαν να καταργήσουν την ενέργεια από άνθρακα κατά το πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας, αλλά έδωσαν επίσης κάποια περιθώρια στις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, προκαλώντας επικρίσεις από τις πράσινες ομάδες.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί τόσο η επίτευξη του στόχου του 2035 όσο και η επίσπευση του στόχου για το 2030, ιδίως στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία», δήλωσε η Christine Shearer, Research Analyst, Global Energy Monitor.
Η ενέργεια άνθρακα εξακολουθεί να αποτελεί πάνω από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και πάνω από το 30% της ενέργειας της Ιαπωνίας.