Η Κοπεγχάγη θεσπίζει φόρο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τη γεωργία, καθιστώντας τη Δανία την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, ελπίζοντας να εμπνεύσει άλλες να ακολουθήσουν, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.
Η Δανία εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση αυτή τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση είχε αναθέσει σε εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν τη Δανία να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η κεντρώα κυβέρνηση κατέληξε αργά τη Δευτέρα σε έναν συμβιβασμό με τους αγρότες, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με την πολιτική της χώρας για τη γεωργία, τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στη χώρα.
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει έναν πραγματικό φόρο CO2 στη γεωργία. Άλλες χώρες θα εμπνευστούν από αυτό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός αρμόδιος για τη Φορολογία, Γίπε Μπρους.
Από το 2030 οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν 120 δανικές κορώνες (16 ευρώ) ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα, με το ποσό αυτό να αυξάνεται σε 300 κορώνες (40 ευρώ) από το 2035 και μετά. Η κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση 250.000 εκταρίων γεωργικής γης έως το 2045, τη δημιουργία 140.000 πεδινών εκτάσεων έως το 2030 και την εξαγορά ορισμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.
Πρόκειται για μια «συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για μια ιστορική αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων στη Δανία», έγραψε η υπουργός Οικονομίας Στέφανι Λόσε, στο X το βράδυ της Δευτέρας.
Η Κοπεγχάγη είναι ένας «γίγαντας» εξαγωγών χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη γεωργία να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 46% των εκπομπών μέχρι το 2030. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόρος άνθρακα θα καταφέρει να μειώσει κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές το 2030, επιτρέποντας στη Δανία να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του 70% των συνολικών εκπομπών της μέχρι το έτος-στόχο.
Πηγή: Politico, Reuters