Ταχύτητες σχετικά με τη διείσδυση των «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζει ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 550.000 νέοι μετρητές ενώ από το 2026 ως το 2030 οι smart meters αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου, ύψους σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ και συνολικά 176 έργων, τέθηκε τώρα σε δημόσια διαβούλευση και μέσω αυτού ο ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει μέχρι τη λήξη του, το 2028 δηλαδή, να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν «έξυπνο» μετρητή. Βασικός, επίσης, σκοπός της εν λόγω εγκατάστασης είναι να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Τα υπόλοιπα έργα του Σχεδίου αφορούν στην κατασκευή καινούργιων αλλά και στην ενίσχυση υφιστάμενων δικτύων, στη σύνδεση νέων χρηστών, καθώς και στην ανάπτυξη του εξοπλισμού, όπως συστημάτων τηλεμέτρησης και άλλων εφαρμογών.
Πώς οι έξυπνοι μετρητές θα βάλουν «φρένο» στις ρευματοκλοπές
Η εγκατάσταση των smart meters αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των ρευματοκλοπών, άρα και σε μείωση των επιβαρύνσεων που υφίστανται σήμερα οι καταναλωτές από το φαινόμενο αυτό. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε μπαράζ ελέγχων και προστίμων για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, με τις εισπράξεις να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, συγκριτικά με το μέσο όρο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περασμένη χρονιά, αλλά και το 2022, οι έλεγχοι πιθανών ρευματοκλοπών που διενεργήθηκαν ανέρχονται σε 13.000 έναντι 8.000, καταγράφοντας αύξηση 65%. Βάσει του τρέχοντος ρυθμού των εργασιών, αναμένεται έως το τέλος του έτους να έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 έλεγχοι ρευματοκλοπών πανελλαδικά.
Οι «έξυπνοι» μετρητές αποτελούν προϋπόθεση και για την εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων με διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια του 24ώρου (π.χ. χαμηλότερες χρεώσεις τα μεσημέρια όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνει τις τιμές και υψηλότερες στις περιόδους που η ζήτηση είναι αυξημένη και δεν υπάρχει παραγωγή ΑΠΕ).
Τα οφέλη, βέβαια, των smart meters είναι πολλαπλά και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τους καταναλωτές σε μια πολύ πιο οικονομική ενέργεια. Οι έξυπνοι μετρητές, για τους οποίους γίνεται τώρα ένα βήμα πιο μπροστά, παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, κι έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση.
Επίσης, βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με την εφαρμογή τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας τροφοδότησης των παροχών και δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στα μετρητικά δεδομένα τους μέσω Web εφαρμογής.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα «βαλτωμένο» project, το οποίο συζητείται πάνω από μία δεκαετία. Ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών. Το έργο επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, και αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,5 εκατομμύρια. Και ακριβώς επειδή η εγκατάστασή τους αλλάζει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού, αφενός για τους καταναλωτές και αφετέρου για τις εταιρείες προμήθειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει μέτρα γύρω από αυτό το πεδίο στο αναθεωρημένο Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Για την επίτευξη της ενεργής συμμετοχής της κατανάλωσης στην αγορά ενέργειας μέσω της απόκρισης ζήτησης (demand response), ώστε να μπορούν ενεργοβόρες μονάδες ή άλλοι καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής, απαιτείται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, επισημαίνει το ΕΣΕΚ.