ΔΕΗ: Η στροφή στην αιολική ενέργεια και ο σχεδιασμός για τα Βαλκάνια

ΔΕΗ: Η στροφή στην αιολική ενέργεια και ο σχεδιασμός για τα Βαλκάνια

Ένα νέο αιολικό πάρκο στην ανατολική Ρουμανία ήρθε να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ, αποδεικνύοντας τη στροφή της εταιρείας στην αιολική ενέργεια. Η έμφαση που δίνει η ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και στην αποθήκευση είναι μεγάλη. Τόσο μέσα από τα αιολικά, όσο και μέσα από τα φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης μέσα από έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμος, ήλιος, νερό, γεωθερμία και βιομάζα). 

Το πάρκο

Το νέο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Μάλιστα, η εγκατεστημένη ισχύς του φτάνει τα 140 MW και θα συμβάλλει στην ισορρόπηση του μείγματος της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέπει εκπομπές CO2 της τάξης των 215.000 τόνων σε ετήσια βάση. 

Η Δημόσια Επιχείρηση συμμετέχει δυναμικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ. Έως το τέλος του 2026, οι ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 2 GW, μέσα από την υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος, καθιστώντας τον όμιλο ηγέτη στην αγορά των ΑΠΕ της Ρουμανίας. 

Σε συνέχεια των φωτοβολταϊκών έργων, η εταιρεία εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο της και με την κατασκευή των αιολικών, τεχνολογία κρίσιμη για την ευστάθεια των συστημάτων, σύμφωνα και με τον CEO του ομίλου, Γ. Στάσση. Η στροφή προς την αιολική ενέργεια δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς, όπως ανέφερε ο Γ. Στάσσης, «έχει καλύτερο προφίλ παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά και η αξία της φάνηκε και από την απότομη άπνοια του Ιουλίου στη Ρουμανία, που συνέβαλε στον πρόσφατο… καύσωνα τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές του διαδρόμου Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ έχει παρουσία στον κλάδο των αιολικών στη Ρουμανία. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαχειρίζεται ήδη στη Ρουμανία ένα χαρτοφυλάκιο υφιστάμενων έργων συνολικής ισχύος άνω των 700 MW. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη χώρα θα ανέλθει σε περίπου 850 MW. Πέρυσι, μάλιστα, στη Ρουμανία, η ΔΕΗ είχε αποκτήσει ένα ακόμη αιολικό πάρκο, ισχύος 84 MW, από τη Lukoil.

Η ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες

Τα Βαλκάνια κεντρίζουν γενικότερα το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, η στρατηγική της οποίας δεν σταματά στην οργανική ανάπτυξη αλλά περιλαμβάνει και εξαγορές. Πέρα από τη Ρουμανία, οι αγορές της Βουλγαρίας και της Κροατίας έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Δημόσιας Επιχείρησης. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ πριν μερικούς μήνες, ενίσχυσε τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας.

Στο «κάδρο» μπαίνει και η αγορά της Ιταλίας, με βάση το pipeline της ΔΕΗ, ένα ισχυρό pipeline έργων ΑΠΕ, με τη συνολική του ισχύ να ανέρχεται στα 20 GW. Ο ελληνικός όμιλος «χτίζει» ολοένα και εντονότερα την ηγετική του θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βασικός σκοπός της Επιχείρησης είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος θα παρέχει και πρόσθετες συνέργειες. Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με τις ΑΠΕ, ο ρόλος του λιγνίτη, επίσης, θα είναι όλο και μικρότερος, μέχρι να μηδενιστεί, μέσα στην επόμενη τριετία. Η απόφαση της ΔΕH είναι να κλείσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη μέχρι το 2026 με την απανθρακοποίηση να αποτελεί κύριο στόχο της εταιρείας.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια