Στη ΔΕΗ περνάει σήμερα η σκυτάλη της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα εννεαμήνου μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα οποία η AXIA εκτιμά πως το προσαρμοσμένο EBITDA θα εκτοξευθεί στα 1,355 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο, επίσης, για καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 200,8 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η αύξηση των EBITDA αναμένεται να «αγγίξει» το 44,6% συγκριτικά με πέρσι, σε συνέχεια των mega deal της ΔΕΗ μέσα στο έτος τόσο εγχώρια με την εξαγορά του Κωτσόβολου όσο και λόγω των επιδόσεων από τις ρουμανικές δραστηριότητες της.
Η προσοχή είναι «στραμμένη» και αύριο στον όμιλο ΔΕΗ, όταν και θα λάβει χώρα η ενημέρωση αναλυτών, στην οποία ο Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει τον νέο Οδικό Χάρτη για το στρατηγικό πλάνο 2025-2027.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, όπως όλα δείχνουν, η εκτίμηση της ΑΧΙΑ, τότε θα κάνουμε λόγο για μια μετεωρική άνοδο στα EBITDA μέσα σε δύο χρόνια, άνω του 80%, καθώς πέρσι είχαν αυξηθεί έναντι του 2022 κατά 45,4%.
Το εμπροσθοβαρές Strategic Plan
Εξίσου αμείωτο θα είναι το ενδιαφέρον στην αυριανή παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του ομίλου, καθώς πέρα από το νέο αναθεωρημένο guidance για τις οικονομικές επιδόσεις του, θα γίνει ειδική μνεία και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, τομείς που η ΔΕΗ έχει αναπτύξει σημαντικά τελευταία.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προχώρησε μαζικά σε μια σειρά νέων θυγατρικών στον τομέα της τεχνολογίας, από την Olympus AI για την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, την Data in Scale για ανάπτυξη data centers και τη ΔΕΗ e-money services στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι ακόμα και τη ΔΕΗ Οπτικές Ίνες που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικών ινών.
Στο αυριανό conference-call εκτιμάται ότι όχι μόνο θα επικαιροποιηθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ΔΕΗ στο Capital Markets Day του Λονδίνου στις αρχές του έτους για την προσεχή τριετία, αλλά ότι οι προσδοκίες αναμένεται να ξεπεραστούν. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση είχε καθοδηγήσει για το 2026 για:
- Αύξηση των EBITDA στα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,8 δισ. ευρώ θα αντιπροσωπεύουν λειτουργική κερδοφορία από τη διανομή και τα υπόλοιπα θα αποδίδονται στην παραγωγή και την προμήθεια
- Καθαρά κέρδη 700-800 εκατ. ευρώ
- Επενδύσεις ύψους 9,0 δισ. ευρώ με το 44% των εν λόγω επενδύσεων να κατευθύνεται προς τις ΑΠΕ και το 27% προς τη διανομή
Κι αυτό γιατί εκτός από τις νέες θυγατρικές στο κομμάτι της τεχνολογίας, η ΔΕΗ προχώρησε σε σημαντικές «πράσινες» εξαγορές και mega deals μέσα στο έτος, κάτι που ανεβάζει προς τα πάνω τον πήχη για τα βασικά της μεγέθη. Ενδεικτικό παράδειγμα των κινήσεων «κλειδί» που έλαβαν χώρα μέσα στο 2024 είναι η εξαγορά των αιολικών πάρκων στη Ρουμανία από τον όμιλο Macquarie αλλά και η «ηχηρή» εξαγορά του Κωτσόβολου.
Έτσι, ο Γιώργος Στάσσης μαζί με τον Οικονομικό Διευθυντή της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδη, αναμένεται αύριο να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για το δεύτερο στάδιο του μετασχηματισμού του ομίλου, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο και διεθνώς ανταγωνιστικό όμιλο, όχι μόνο ενέργειας αλλά και τεχνολογίας.