Εnaon: Τι φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο για νοικοκυριά και βιομηχανία - Οι επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Εnaon: Τι φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο για νοικοκυριά και βιομηχανία - Οι επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Οι χρεώσεις του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της χώρας άλλαξαν από την 1η Δεκεμβρίου με την εφαρμογή του νέου ενιαίου τιμολογίου σε ό,τι αφορά τα τέλη χρήσης δικτύου της Enaon EDA.

Η ενιαία ταρίφα ισχύει από την 1η του μήνα για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ για τους βιομηχανικούς, αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά, από το 2025 μέχρι και το 2027.

Το νέο ενιαίο τιμολόγιο προβλέπει αυξομειώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, ανάλογα με την περιοχή και αυξήσεις της τάξης του 2% για τις βιομηχανίες.  

Η διοίκηση της εταιρείας υπογράμμισε, σε συνέντευξη που έδωσε στους εκπροσώπους του Τύπου, ότι η ενιαία τιμολόγηση είναι ένα δίκαιο μέτρο που αποσκοπεί στην ισορροπημένη ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ταυτόχρονα, επιμερίζει με καλύτερους όρους το συνολικό κόστος ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα το ελληνικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου είχε δέκα διαφορετικά τιμολόγια διανομής τόσο για τους οικιακούς, όσο και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, κάτι που έφερνε άνιση αντιμετώπιση σε αρκετούς από αυτούς. Μάλιστα, τα τιμολόγια διέφεραν τόσο πολύ μεταξύ των περιοχών, με τα ποσά να είναι έως και δύο φορές υψηλότερα μεταξύ των ανώριμων και ώριμων, από άποψη διείσδυσης δικτύων, ενώ στον βιομηχανικό τομέα, η διαφορά ήταν ακόμα και εξαπλάσια.

Η πρόσφατη ενιαία τιμολόγηση αναμένεται να ωφελήσει κάποιες περιοχές, ενώ για άλλες συνεπάγεται ορισμένες μικρές αυξήσεις. Φέρνοντας μια σειρά από παραδείγματα για τις αυξομειώσεις που θα έρθουν με την εφαρμογή του ενιαίου τιμολογίου στη χώρα, η διοίκηση της Enaon, αναφέρει ότι μειώσεις θα δουν οι οικιακοί χρήστες αρκετών περιοχών, όπως στην Αττική -10 ευρώ τον χρόνο αλλά και στην Αν. Μακεδονία, -80 ευρώ ετησίως.

Ο μέσος οικιακός χρήστης πανελλαδικά θα επιβαρυνθεί με μια μικρή αύξηση της τάξης των 10 ευρώ το χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη, η επιβάρυνση θα είναι 35 ευρώ το χρόνο και στη Θεσσαλία 10 ευρώ.

Όσον αφορά τους βιομηχανικούς πελάτες, η επιβάρυνση από την ενοποίηση της ταρίφας κυμαίνεται σε μικρά επίπεδα, της τάξης του 2% ετησίως.

Οι επενδύσεις του 1 δισ. ευρώ στα ελληνικά δίκτυα αερίου 

Με βάση το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Enaon και ορίζοντα το 2030, οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για την Ελλάδα με σκοπό την πράσινη μετάβασή της, ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύρια ευρώ και βασίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Ειδικότερα, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου (σε όλες τις δυνατές μορφές του), τόσο σε περιοχές που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση, μέσω επέκτασης νέου δικτύου, όσο και στην ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου, αλλά και στην ψηφιοποίηση του συστήματος. 

Μάλιστα, το 33% των επενδύσεων θα αφορούν σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, ενώ το 34% σε επεκτάσεις και αναπτύξεις των υφιστάμενων δικτύων.

Επιπλέον, το «παζλ» συμπληρώνει η ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων, κυρίως βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, για την ενίσχυση των ενεργειών απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή 3.000 χλμ νέου δικτύου, με στόχο οι καταναλωτές να αυξηθούν σε πάνω από 900.000, από 600.000 που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι 18 νέες πόλεις που αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, τα έτη 2024 και 2025, θα είναι οι εξής: Γρεβενά (2024), Λιβαδειά (2024), Γιαννιτσά (2024), Καστοριά (2024), Άργος Ορεστικό (2024), Ορεστιάδα (2024), Αλεξάνδρεια (2025), Πάτρα (Βιομηχανική Περιοχή 2024- Αστικός ιστός της πόλης 2025), Βέροια (2024), Φλώρινα (2024), Άμφισσα (2024-Ιανουάριος 2025), Καρπενήσι (2024-Ιανουάριος 2025), Ιωάννινα (2025), Άρτα (2025), Πρέβεζα (2025), Ηγουμενίτσα (2025) Πύργος (2025), Αγρίνιο (2025).