Πρεμιέρα από την 1η Ιανουαρίου για τον μηχανισμό αντιστάθμισης, το νέο μέτρο του υπουργείου Ενέργειας που αναμένεται να κάνει δικαιότερη την κατανομή των περικοπών ΑΠΕ. Οι τελευταίες είναι ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο κλάδος των ΑΠΕ, καθώς μειώνουν την αποδοτικότητα των έργων, ενώ εγείρουν θέματα αποζημιώσεων.
Από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους, όπου και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στόχος είναι παρέχονται αποζημιώσεις στις μονάδες ΑΠΕ που σήμερα υφίστανται μεγάλες περικοπές ενέργειας και οι οποίες είναι συνδεδεμένες κυρίως στο σύστημα μεταφοράς ρεύματος του ΑΔΜΗΕ.
Απώτερος σκοπός της νέας αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να ανακτώνται έσοδα από μονάδες στις οποίες δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί «ψαλίδι», ώστε με τα ποσά αυτά να αποζημιώνονται οι σταθμοί που για αυτό τον λόγο υπέστησαν παραπάνω περικοπές.
Έτσι, εκτιμάται ότι θα γίνει πιο δίκαιη η διαδικασία των περικοπών για όλους τους ιδιοκτήτες πάρκων ΑΠΕ. Από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση και στηθεί ο μηχανισμός τότε για τα έργα που είναι συνδεδεμένα στον ΑΔΜΗΕ και υφίστανται σήμερα μεγάλες περικοπές, θα αρχίσει να μετράει ο χρόνος για τη λήψη αποζημιώσεων.
Να σημειωθεί ότι τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περικόπηκαν 673 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3,4% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα, τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh, ενώ τον Σεπτέμβριο 108 GWh. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, οι υψηλότερες περικοπές για τον μήνα Σεπτέμβριο σημειώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου με 17,6 GWh, μια ποσότητα που ήταν πάντως αρκετά χαμηλότερη από το υψηλό περικοπών του έτους (41.7 GWh) που σημειώθηκε στις 28 Απριλίου.
Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική περίοδο, παρά την εκτόξευση που σημείωσαν οι περικοπές από την αρχή του έτους και πολλώ δε μάλλον την άνοιξη, το φαινόμενο παρουσίασε μια πτωτική τάση, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης σε ρεύμα αλλά και των αυξημένων εξαγωγών.
Υπό τον φόβο όμως της αύξησης των περικοπών το 2025, λόγω της αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και της πτώσης της ζήτησης ρεύματος, ο μηχανισμός αντιστάθμισης αναμένεται να δώσει τη λύση «τελευταίου καταφυγίου» για την αντιμετώπισή του φαινομένου, με τις περικοπές να αναμένεται να επεκταθούν και σε έργα στο δίκτυο διανομής.
Παράλληλα, θα εφαρμοστεί παρέμβαση για την επαναφορά αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, κάτι που θα συμβάλει, όχι μόνο στη ρύθμιση των περικοπών και στην εξορθολογισμένη διαχείριση της «πράσινης» παραγωγής ενέργειας.