Ενέργεια: Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ενέργεια: Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Έναν εναλλακτικό τρόπο επιδότησης των καταναλωτών στην ενέργεια αλλά και ταχύτερη έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για την περαιτέρω προώθηση έργων ΑΠΕ  προτείνει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα.

Προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ελλάδα την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας με εναλλακτικές πηγές της επιδότησης.

Στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα μας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα παράγει ήδη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι ο ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο, με ποσοστό 42,7% σε σχέση με 31,4%».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και αυτόν τον μήνα, καθώς το υπουργείο Ενέργειας άντλησε πόρους από τα έσοδα των ρύπων για να επιδοτήσει τα νοικοκυριά στα τιμολόγια Δεκεμβρίου προκειμένου να «ανακουφιστούν» από το απότομα αυξημένο κόστος ρεύματος. Φυσικά, το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να επιδοτήσει μέσα στη χρονιά κι άλλες φορές τους καταναλωτές, με τα έσοδα των ρύπων να δίνουν και πάλι τη λύση.

One-stop shop στις ΑΠΕ

Περαιτέρω, ο ΟΟΣΑ ζητά την ταχεία εφαρμογή σχεδιαζόμενης υπηρεσίας μιας «στάσης» για έργα ΑΠΕ αλλά και την αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προώθηση των έργων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, ανέδειξε τη σημασία χορήγησης εστιασμένων κινήτρων και προώθησης κανονισμών για τις πράσινες επενδύσεις στους τομείς που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια οικονομία με καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ωστόσο, εξακολουθεί να παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος από ό,τι οι χώρες του ΟΟΣΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μέσο όρο», τόνισε και πρότεινε ένα συνδυασμό εργαλείων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης τιμολόγησης των εκπομπών, για την υποστήριξη της αδιάλειπτης μετάβασης σε καθαρή μηδενική οικονομία.

«Πιο συνεπή ειδοποίηση μέσω των τιμών θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να βρουν τους πιο αποδοτικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών τους. Σε αυτό το μέτωπο, η κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Cormann.

«Καμπανάκι» για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ «χτύπησε» καμπανάκι και για την κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στις εγχώριες δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι πιθανό να επιδεινωθούν, όπως επισημαίνει ο οργανισμός, σε περίπτωση καθυστέρησης της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, εστίασε σε τρεις βασικούς κινδύνους και συγκεκριμένα σε πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» που  θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεων σε μια πιθανή αύξηση των μισθών που θα ξεπεράσει συστηματικά την αύξηση της παραγωγικότητας και μπορεί να αποδυναμώσει τις εξαγωγές, αλλά και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση.