Η νέα έκτακτη εισφορά στην αγορά ενέργειας μπορεί τελικώς να περιοριστεί στη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει ο καύσωνας δεν παύει ωστόσο να δείχνει τις αδυναμίες των υποδομών υπό ακραίες συνθήκες. Το φαινόμενο των υψηλών τιμών ενέργειας αυτή τη φορά δεν αποδίδεται στην αύξηση των προθεσμιακών τιμών φυσικού αερίου, δεν είναι προϊόν κάποιας διακύμανσης στο κόστος καυσίμων όπως έγινε το 2022.
Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων (ΤΤF) γίνεται στα 32-34 ευρώ/MWh το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι για ένα θερμικό εργοστάσιο αυξημένης αποτελεσματικότητας το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα 95 – 105 ευρώ η ΜW/h με τα δικαιώματα εκπομπών πληρωμένα.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, την ασυνήθιστα μεγάλη γεωγραφική έκταση της ζήτησης και με τις επιμέρους αδυναμίες του συστήματος. Παρατηρήθηκαν υψηλές τιμές λόγω του καύσωνα σε όλες τις Βαλκανικές χώρες με τις μέγιστες να κινούνται ακόμα και πάνω από τα 850 €/Mwh.
Στο παρελθόν το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ενέργειας (ENTSO –E) μέσω των εισαγωγών εξομάλυνε τις αιχμές και δημιουργούσε καλύτερα σημεία ισορροπίας. Ωστόσο, μέρος των βαλκανικών συνδέσεων διαχωρίστηκε από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Η κατάρρευση του συστήματος στις 21 Ιουνίου λόγω της έντονης ζήτησης που σημειώθηκε εκείνη την ημέρα άφησε για τρεις ώρες χωρίς ρεύμα την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τμήματα της Κροατίας.
Η υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη δεν επηρεάστηκε σημαντικά από το περιστατικό ωστόσο το σύστημα δεν επανήλθε σε κανονική κατάσταση λειτουργίας με αποτέλεσμα μέρος των διακρατικών συνδέσεων να έχει περιορισμένη δυναμικότητα ροής.
Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μείωσε τις εξαγωγές χαμηλώνοντας αισθητά το δυναμικό φέρνοντας στο όριο τους χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές όπως η Ουγγαρία με τις τιμές να φθάνουν στο απογευματινό τρίωρο αιχμής (19:00 – 22:00) ακόμα και τα 1.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας υπολειτουργούν ή καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της Ουκρανίας, η ανομβρία αδειάζει τους ταμιευτήρες στη Ρουμανία και το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος στην Ιταλία από το Μαυροβούνιο βρίσκεται στο όριο της χωρητικότητάς του.
Οι σποτ τιμές ρεύματος στην Ευρώπη (17 Ιουλίου)
Πηγή: energyprices.eu
Τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν ακόμα καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η ένταση του καύσωνα θα κορυφωθεί ως και αύριο. Το οποίο σημαίνει ότι με αδύναμες εισαγωγές τα δίκτυα θα λειτουργήσουν στα όρια τους. Οι επόμενες 48 ώρες απ' ό,τι φαίνεται θα βάλουν σε δοκιμασία παραγωγούς, σύστημα μεταφοράς και καταναλωτές.
Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, η επικαιροποίηση και αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας καθώς και οι σταθμοί αποθήκευσης δεν είναι απλά μια τάση των καιρών, αλλά μια συνθήκη βιωσιμότητας του συστήματος. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει μια διακρατική προτεραιότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.