Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας, σε συνέχεια των ανησυχητικών στοιχείων που προέκυψαν από τους πρόσφατους ελέγχους του ΔΕΔΔΗΕ.
Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη έξαρση, επιβαρύνοντας τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι η μείωση του κόστους του ρεύματος, για αυτό και στρέφεται κατά του φαινομένου. Στόχος του είναι, μεταξύ άλλων, η αυστηριοποίηση των προστίμων ώστε να αποθαρρύνει όσους καταφεύγουν στις ρευματοκλοπές. Με το ύψος των τελευταίων να αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ το μήνα ή αλλιώς σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί άμεσα η νέα δέσμη μέτρων.
Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή, ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος συγκεντρώνει στοιχεία για τα πρόσθετα της ενέργειας κόστη που ανεβάζουν τους λογαριασμούς, ώστε να μελετηθεί τι παρεμβάσεις χρειάζονται για να μειωθούν.
Κύρια επιδίωξη είναι να μειωθεί λίγο το καθένα από αυτά τα στοιχεία που επηρεάζουν το συνολικό κόστος ενέργειας, καθώς τότε το σωρευτικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου, προανήγγειλε την αποκλειστική εξαίρεση από τις επιδοτήσεις όσων επιχειρήσεων έχουν καταγραφεί για ρευματοκλοπή.
Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παρατηρούνται σε ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια και άλλες ενεργοβόρες μικρές επιχειρήσεις, με κάποιες αλυσίδες να εμφανίζουν παραβατικότητα σε πάνω από το 50% των παροχών που ελέγχθηκαν.
Νέα μεθοδολογία καθορισμού της τιμής από τον ΔΕΔΔΗΕ
Παράλληλα, «στα σκαριά» είναι και η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, για νέα μεθοδολογία στην τιμή τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια.
Ειδικότερα, μετά τη διαπίστωση η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως «πέναλτι» για τις ρευματοκλοπές σήμερα - με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε - είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει νέα μεθοδολογία.
Ειδικότερα, προβλέπεται μεθοδολογία με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς βρίσκεται στο ΥΠΕΝ και η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που αφορά στην αλλαγή παρόχου από τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, προτείνει να μην επιτρέπεται αλλαγή προμηθευτή, αν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και ή αν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.
Η διαδικασία του Debt Flagging προβλέπεται ότι θα γίνει από το ΔΕΔΔΗΕ και έχει να κάνει με την καταγραφή του ιστορικού των κακοπληρωτών, δημιουργώντας ένα ενεργειακό “Τειρεσία”, που θα είναι στη διάθεση της αγοράς.