Έντονη ήταν η κινητικότητα στο ενεργειακό τοπίο όλη τη φετινή χρονιά, με τα deals, τις στρατηγικές συνεργασίες, τις εξαγορές και τις μετοχικές ανακατατάξεις να ξεπερνούν κάθε προσδοκία για το 2024.
Για πολλούς από τους ισχυρούς «παίκτες» της ενέργειας, η χρονιά αυτήν ήταν ορόσημο, αναδεικνύοντας τον ενεργειακό τομέα ως έναν από τους πιο κομβικούς και δραστήριους της εγχώριας οικονομίας, με τον ρυθμό των συμφωνιών να είναι αμείωτος όλη τη χρονιά, καταγράφοντας ρεκόρ στον αριθμό τους.
Τα deals που ξεχώρισαν
Masdar-Τέρνα: Καταλύτης των εξελίξεων αποτέλεσε αναμφίβολα το mega deal ανάμεσα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον αραβικό διεθνή ηγέτη στις ΑΠΕ, Masdar, αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η επένδυση του κολοσσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΑΠΕ εντός συνόρων αλλά και με ισχυρή παρουσία σε Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ανακατάταξη στην εγχώρια αγορά. Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.
ΔΕΗ-Macquarie, Data In Scale και ΑΠΕ: Έντονη φόρα πήρε όλη τη χρονιά η ΔΕΗ, η οποία προχώρησε σε σημαντικά deal και στρατηγικές συμφωνίες για το 2024, με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Μacquarie στη Ρουμανία, διπλασιάζοντας, έτσι, την εγκατεστημένη ισχύ της.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων. Να σημειωθεί ότι στο ιστορικό της ΔΕΗ καταγράφεται και η εξαγορά της ρουμανικής Enel (1,26 δισ. ευρώ) αλλά και το «ηχηρό» deal με τον Κωτσόβολο (200 εκατ. ευρώ).
Οι κινήσεις-ματ της Επιχείρησης για το 2024 ήταν πολλαπλές με νέα «ανοίγματα» τόσο στον τομέα της Τεχνολογίας όσο και στις ΑΠΕ. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη επένδυση της ΔΕΗ, ύψους,150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου data center στα Σπάτα της Αττικής συμπράττοντας με την EDGNEX Data Centers της DAMAC για την ίδρυση της Data In Scale (DIS), μιας κοινοπραξίας (DAMAC 55% – ΔΕΗ 45%).
Ασταμάτητες ήταν και οι στρατηγικές συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, όταν τον Απρίλιο, η εισηγμένη ένωσε τις δυνάμεις της με τη Metlen, προχωρώντας σε συμφωνία για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος 2 GW και συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το deal της Επιχείρησης με τους Ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και αφορούσε αφενός ΑΠΕ 1,7 GW, αφετέρου ποσοστό 20% στη μονάδα CCGT στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η mega συνέργεια με την Intrakat για την κοινή ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, σε ένα deal δυνητικής αξίας έως κι άνω του 1 δισ. ευρώ. Το «άνοιγμα» στην αγορά της Ρουμανίας και της Ιταλίας προχωρά δυναμικά το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
AKTOR: Κομβικής σημασίας για το 2024 είναι ο νέος ολικός εταιρικός μετασχηματισμός της Intrakat. H Intrakat έγινε «AKTOR Όμιλος Εταιρειών» με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για εξαγορές και επέκταση σε νέες δραστηριότητες για τη δημιουργία νέων σταθερών πηγών εσόδων και μετοχικής αξίας. Ο νέος όμιλος μετεξελίσσεται σε έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς των Υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023 είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ από την Ιντρακάτ έναντι 110,8 εκατ.ευρώ.
Helleniq Energy-Edison, ΔΕΠΑ και ΑΠΕ: Τριπλό goal από την Helleniq Energy λίγο πριν κλείσει το 2024. Ο όμιλος, με τρεις κινήσεις-ματ «έκλεισε» όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα που είχε ανοιχτά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο για συνέργειες και περαίτερω ανάπτυξη το 2025. Η απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 110 MW, ο πλήρης έλεγχος της Elpedison, σε συνέχεια της συμφωνίας και την εξαγορά του μεριδίου της Edison και η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% των μετοχών που κατείχε η HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήταν οι τρεις βασικές mega εξελίεις του ομίλου.
Motor Oil-Ηλέκτωρ: Ο όμιλος της Motor Oil ενδυναμώνει την παρουσία του και στους τομείς της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας, ολοκληρώνοντας την εξαγορά του 94,44% της Ηλέκτωρ έναντι 114, 7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε προχωρήσει και σε deal με την «Anemos Res» για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε 837 MW, ενώ στο επενδυτικό πλάνο για ΑΠΕ 2 GW έως το 2030 περιλαμβάνονται και τα έργα σε υδρογόνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εξαγορά του 94,4% της Ηλέκτωρ έναντι 115 εκατ. ευρώ δίνει στη Motor Oil τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα.
Metlen: Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η σύμπραξη της Metlen με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων έως 2 GW σε τέσσερις χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία. To 2024 ήταν όμως σημαντικό για τον όμιλο Metlen και για δύο ακόμα λόγους: για το νέο όνομα και για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η νέα ονομασία Metlen Energy & Metals (πρώην Mytilineos) συνδέεται με το σχέδιο του ομίλου για τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου brand, καθώς το χαρτοφυλάκιο του ομίλου διευρύνεται. Ταυτοχρόνως, η παρουσία της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη μετοχή σε διεθνές επίπεδο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον κόσμο.
Κοπελούζος-EGAS: Τα «χέρια» έδωσε ο όμιλος Κοπελούζου με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα εξάγει LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και στην Αν. Ευρώπη. Η συμφωνία - ορόσημο που θα διαμορφώσει την Αίγυπτο σε ενεργειακό hub της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, με βασική «αποστολή» την εμπορία, προμήθεια, μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου, το οποίο θα προωθείται τελικά προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.