Σημαντικό είναι το αποτύπωμα της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στον κλάδο της ενέργειας με τα projects που ετοιμάζει στον τομέα να είναι μεγάλα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Με ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ, καθώς έχει καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό πράσινων χρηματοδοτήσεων, η Εθνική Τράπεζα «μπαίνει» δυναμικά και σε μεγάλα έργα διασυνδέσεων, μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων που αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, πρωτοπορεί και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, προχωρώντας τώρα στην πρώτη χρηματοδότηση έργου αποθήκευσης στη χώρα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον και τον σεβασμό της στο περιβάλλον.
Με στόχο να συνεχίσει να διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στην αγορά της ενέργειας στα «σκαριά» για το 2025 έχει άλλα 600 εκατ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις, εκ των οποίων τα 500 θα αφορούν την Ελλάδα και τα υπόλοιπα το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ στρέφει γενικότερα το βλέμμα της προς την αγορά του εξωτερικού, στην οποία και αναμένεται να δώσει, επίσης, έμφαση τη νέα χρονιά.
Τα νέα προϊόντα, οι διασυνδέσεις και οι mega επενδύσεις
Ενδεικτικό παράδειγμα του «ανοίγματός» της στην ενέργεια, αποτελεί τώρα και το νέο εξειδικευμένο προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου «Energy Baseload Swap» (EBS) που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος (στην περίπτωση των καταναλωτών) ή το έσοδό τους (στην περίπτωση των παραγωγών) για περίοδο έως και 10 ετών, μέσω διμερούς χρηματοοικονομικής σύμβασης με την Εθνική. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι αλλά και μικροί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν κλειδωμένη ταρίφα χωρίς απαραίτητα να συνάψουν διμερή συμφωνία (PPA) με κάποιο μεγάλο καταναλωτή και ως εκ τούτου αποκτούν την ευχέρεια να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίηση της επένδυσης και να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρηματοδότηση, δεδομένου του μειωμένου ρίσκου.
Ήδη, η ΕΤΕ έχει διαθέσει περίπου το 30% των χορηγήσεων προς τον ενεργειακό κλάδο όχι μόνο στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων αλλά και στις εξειδικευμένες ομάδες χρηματοδότησης έργων που δημιουργεί και στα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρει. Καλύπτοντας όλο το φάσμα των παραδοσιακών έργων ΑΠΕ, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων στον τομέα με το ποσό να φτάνει τα €3 δισ., ενώ οι συνολικές της επενδύσεις στον κλάδο έχουν φτάσει τα €6 δισ.
Μάλιστα, το 2023 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις χρηματοδοτήσεις σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, φτάνοντας μόνο τότε το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 200 εκατ. ευρώ «προοριζόταν» σε μικρούς παραγωγούς. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ αποτελεί το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που δύναται να εκκαθαρίζει συναλλαγές μέσω του ECC (European Commodity Clearing).
Καθώς όμως είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση και από τη χρήση «καθαρότερων» ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί και τέτοιες επενδύσεις μετάβασης, όπως ενδεικτικά την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και μια νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου (CCGT) 840 MW με καύσιμο φυσικό αέριο. Και τα δύο έργα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζοντας το ρόλο της ως ενεργειακό κόμβο και επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στη στήριξη κρίσιμων επενδύσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο η Εθνική πρωταγωνιστεί στις διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις, τόσο όσον αφορά στην ενέργεια όσο και στα ψηφιακά δεδομένα. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η ΕΤΕ ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 350 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor), που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Φυσικά, σκοπεύει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων διασυνδέσεων με σκοπό να «μπει» στα επερχόμενα mega projects.
Τέλος, παρέχει διαχρονική στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και την ευρύτερη επιλογή λύσεων για την κάλυψη του συνόλου των χρηματοοικονομικών αναγκών στους μεγάλους ομίλους του κλάδου, όπως ενδεικτικά οι: ΔΕΗ, METLEN, MOTOR OIL, HELLENIQ ENERGY, KΟΠΕΛΟΥΖΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.