Στα σκαριά βρίσκεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» με σημαντικές νέες παρεμβάσεις. Η αποθήκευση ενέργειας ενισχύεται τώρα στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με τα φωτοβολταϊκά να εγκαθίστανται τώρα και σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ορισμένες τροποποιήσεις που σχετίζονται με την μπαταρία.
Ειδικότερα, μέσω του νέου προγράμματος του του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να επιδοτηθούν εταιρείες μέσω εγκατάστασης μπαταριών. Οι μπαταρίες θα «επιτρέψουν» στους επαγγελματίες να μειώσουν σημαντικά τον λογαριασμό ρεύματός τους, καθώς θα απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τότε είναι και που οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα και στόχος είναι με την μπαταρία να ηλεκτροδοτούνται με την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες όπου η DAM είναι ακριβότερη (π.χ. ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου). Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν αναμένεται ότι θα «πιάσουν» τον στόχο εγκατάστασης ενός χαρτοφυλακίου 500 – 600 Μεγαβάτ.
Τον αναθεωρημένο οδηγό του προγράμματος θα «υποδεχθούμε» στις αρχές του φθινοπώρου, με σκοπό να «τρέξουν» στη συνέχεια άμεσα οι διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο επιμερισμός των διαθέσιμων κονδυλίων, θα γίνει, όπως είναι λογικό, ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών. Σύμφωνα με την ενδεικτική αρχική κατανομή, τα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα 60 εκατ. για ΜμΕ και τα 40 εκατ. ευρώ για την επιδότηση μεγάλων εταιρειών. Μέσω του προγράμματος αναμένεται ότι θα ενταχθούν περισσότερες από 3.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας προωθείται σημαντικά καθώς εκτιμάται πως μπορεί να δώσει τη λύςη στο πρόβλημα των «περικοπών» που έχουν προκαλέσει οι ΑΠΕ, το οποίο και μαστίζει τον κλάδο τελευταία.
Η νέα βασική προϋπόθεση
Αξίζει να αναφερθεί ότι για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να πάρει την επιδότηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κάλυψη maximum 25% των αναγκών τους σε ρεύμα από το δίκτυο. Το υπόλοιπο 75% θα πρέπει να προέρχεται από κάποια πηγή «πράσινης» ενέργειας. Κι αυτό γιατί, με βάση τις επιταγές της Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% του ανθρακικού αποτυπώματος των ωφελούμενων. Προκειμένου, λοιπόν, να επιτευχθεί το ποσοστό αυτό, η λύση βρίσκεται στο net-billing και το virtual net-billing, καθώς η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή που δεν θα επιδοτείται από το πρόγραμμα, είναι αναγκαία.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπόψη τρία κριτήρια:
- Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης.
- Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας.
- Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.