Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά λίγες μόνο μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την τιμή να φτάνει κοντά στα 50 ευρώ/MWh.
Ταυτόχρονα, οι αποθήκες αδειάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Φαίνεται πως οι πρώτες επιπτώσεις από τις ενεργειακές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ αποτυπώθηκαν αμέσως στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF έφτασαν και πάλι μία ανάσα από τα 50 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη ημέρα συναλλαγών του έτους, με την Ευρώπη να αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων.
Ιδιαίτερα μετά την απώλεια των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία και σε συνέχεια του κύματος ψύχους που πλήττει αυτήν την περίοδο την Ευρώπη, εγείρεται και το ζήτημα της προμήθειας και των αποθεμάτων, πέρα από αυτό των ανοδικών τιμών. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο LNG για να καλύψει τη ζήτηση.
Πλέον, οι ΗΠΑ, είναι ήδη ένας εκ των κύριων προμηθευτών φυσικού αερίου της ΕΕ και η μεγαλύτερη πηγή LNG. Ως τώρα, μάλιστα, οι χώρες της ΕΕ έχουν εισαγάγει πάνω από το μισό του LNG τους από την Αμερική. Η Νορβηγία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Ρωσία, έχει πλέον, επίσης, αναδειχθεί σε βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την ιδέα αγοράς περισσότερων καυσίμων από τις ΗΠΑ για την εξάλειψη της ρωσικής εναλλακτικής της.
«Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, το οποίο είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις τιμές της ενέργειας μας;», είχε πει χαρακτηριστικά τον Νοέμβριο.
Η έκτακτη ενεργειακή ανάγκη
Το τοπίο φαίνεται να αλλάζει άρδην με τη σαρωτική «ατζέντα» του Ντόναλντ Τραμπ για την ενέργεια, ο οποίος ήδη κατά τις πρώτες ώρες της θητείας του, εξέδωσε μια σειρά εκτελεστικών διαταγών για την ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και την ανάκληση των δεσμεύσεων των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία για την αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.
Σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά και την ικανότητα παραγωγής των ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ ανέφερε πως «είναι πολύ ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του έθνους μας» και επιβαρύνουν τις ήδη υψηλές τιμές, στο εκτελεστικό διάταγμα που κηρύσσει την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη.
Κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες, όπως ο νόμος για την παραγωγή αμυντικών προϊόντων για να επιταχύνει την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε ενεργειακά έργα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά φυσικού αερίου, η Ευρώπη, αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η παραγωγή LNG από χώρες όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Κάτι τέτοιο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε μείωση των τιμών, διαμορφώνοντας νέους ευνοϊκότερους όρους στην αγορά φυσικού αερίου για τους αγοραστές, δίνοντας στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποκτήσει περισσότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Η γερμανική «σφήνα»
Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, το «σήμα» της Γερμανίας ότι μπορεί να επιδοτήσει την αναπλήρωση χώρων αποθήκευσης, τονώνοντας την άμεση ζήτηση για το καύσιμο και οδηγώντας περαιτέρω σε εποχιακή διαφορά τιμών, δεν περνάει απαρατήρητο.
Το σχέδιο, που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, υποδηλώνει ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει για να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου θα ξαναγεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και όταν οι τιμές της αγοράς δεν το ενθαρρύνουν.
Οι έμποροι παρακολουθούν τη μείωση των αποθεμάτων σε όλη την Ευρώπη, ανησυχώντας για την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Ένα χάσμα μεταξύ των τιμών αυτό το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα αποθαρρύνει προς το παρόν τις «ενέσεις» αποθήκευσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Γερμανίας, η επιδότηση θα χορηγείται τις ημέρες που πραγματοποιείται έγχυση και η τιμή είναι χαμηλότερη από την προσφορά για τη «στρατηγική πλήρωση» της αποθήκευσης, δήλωσε ο διευθυντής αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας Trading Hub Europe σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η επιδότηση συζητείται με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και τη ρυθμιστική αρχή.
Oι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν στις ευρύτερες αγορές εμπορευμάτων σχετικά με τη ζήτηση και την ανάπτυξη μετά τις απειλές δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφύγει τους δασμούς.
Πάντως, η Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει την Ευρώπη να μην εξαρτάται υπερβολικά από τις προμήθειες των ΗΠΑ, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προτρέπει την περιοχή να παραμείνει ενωμένη ως απάντηση στη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Ταυτόχρονα, οι αγοραστές στην Ασία προσπαθούν να κατευνάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ με υψηλότερες αγορές ορυκτών καυσίμων, κάτι που ενισχύει επίσης το κλίμα αβεβαιότητας στην ενεργειακή αγορά.
Ένα όμως είναι βέβαιο. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έρχεται να αλλάξει το κυρίαρχο αφήγημα στον τομέα της ενέργειας.