Τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε Powertech «παίκτη» στην ΝΑ Ευρώπη με επενδύσεις 10 δισ. ευρώ ως το 2027 παρουσίασε σήμερα ο CEO του ομίλου, Γ. Στάσσης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια» που διοργανώνει το German Marshall Fund στην Αθήνα.
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ που έγιναν την προηγούμενη πενταετία ενώ για αυτές που προγραμματίζονται την επόμενη τριετία, τόνισε πως θα αφορούν κυρίως πράσινες και ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας αλλά και σε δίκτυα.
«Ο ενεργειακός κόσμος χρειάζεται την τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος χρειάζεται ενέργεια για να μπορεί να σκέφτεται. Η αποδοχή του ΑΙ γίνεται γρήγορα και ανάλογα ανεβαίνει η ζήτηση της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας τα νέα φιλόδοξα σχέδια του ομίλου για τη δημιουργία ενός Data Center hub στη Δ. Μακεδονία.
«Κλειδί» η διατλαντική συνεργασία
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ομίλου εστίασε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους κλάδους τόσο της ενέργειας όσο και της τεχνολογίας μέσα στο νέο, γρήγορα μεταβαλλόμενο, γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο.
Ο Γ. Στάσσης πρότεινε τη διατλαντική συνεργασία στην ανάπτυξη data centers τονίζοντας ότι ο ενεργειακός και ο ψηφιακός τομέας καθίστανται κρίσιμοι και απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον ενώ αναφερόμενος στον ρόλο των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού και ασφάλειας.
Σήμερα, όπως, είπε «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής προόδου σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν είναι πια μόνο ένας παραγωγός και πάροχος ενέργειας, αλλά μια εταιρεία που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ενέργειας και του ψηφιακού κόσμου.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσδιόρισε τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών ως κατάλληλους για επιχειρηματικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε:
«Οι πρόσφατες γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις κατέστησαν σαφείς τις προτεραιότητες της Ευρώπης για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας με παράλληλη ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τη συμμαχία μέσα από το πρίσμα των επιχειρηματικών συνεργασιών για να εξασφαλίσουμε αμοιβαία οφέλη».
Βλέποντας μία σχέση αμοιβαίου οφέλους, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι «η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα επιταχύνουν το ταξίδι τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση, μέσω της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της».
«Ο ρόλος μας είναι να δείξουμε πώς η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους ευρύτερους διατλαντικούς στόχους και να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις και δημιουργούμε από κοινού ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία», κατέληξε ο κ. Στάσσης,